Designul asistat de computer (CAD), tehnologie folosită pentru proiectarea de clădiri, poduri sau avioane este acum utilizat în medicină pentru a realiza reconstrucția de țesuturi în cazul pacientelor cu cancer la sân, potrivit jurnalului de specialitate Biofabrication. Cercetătorii au realizat un mulaj extrem de precis care a fost utilizat de chirurgi în operațiile de reconstrucție a țesuturilor.
Cu ajutorul CAD, se creează “structuri” fizice specifice fiecări pacient care urmează să fie folosite în domeniul ingineriei țesuturilor, unul dintre cele mai promițătoare din medicină. Teoretic, celulele recoltate de la pacienți se dezvoltă pe aceste ”tipare” extrem de precise și sunt apoi transferate în zona pentru care au fost create, evitând transplantul de țesuturi din alte părți ale corpului, procedură care poate lăsa cicatrice, genera pierderi de sânge și care necesită între cinci și zece ore de anestezie.
“Scanăm cu laser sânul sănătos și folosim modelajul CAD pentru a crea o structură specifică pacientei, din silicon. Apoi, după acest model, producem un schelet foarte poros și îl încărcăm cu celulele pacientei combinate cu un hidrogel. Următorul pas este implantarea acestei construcții”, explică prof. Dietmar Hutmacher, co-autor al studiului. Această procedură a fost realizată în cazul a trei paciente, iar după operație chirurgii au observat că se obținuse o formă mai frumoasă a sânului, mai simetrică, iar pacientele au fost mai mulțumite în ceea ce privește aspectul estetic decât cele în cazul cărora nu s-a folosit noua metodă.
Scopul pe termen lung al studiului este realizarea unui material care ar putea fi folosit în ingineria țesuturilor. La nivelul CAD, a fost creată o funcție care oferă posibilitatea realizării unui mulaj pentru orice țesut scanat, la care se adaugă capacitatea de a stabili porozitatea scheletului construit – proprietate estențială pentru a implanta și a răspândi celulele în cadrul structurii.