Principalele noutăți pe care le aduce proiectul noii Legi a Sănătății prezentat Guvernului sunt legate de reorganizarea caselor de asigurări de sănătate, de pătrunderea pe piață a asiguratorilor privați, de redefinirea statutului de coasigurat și de stabilirea pachetelor de servicii în funcție de venit.
Casele de asigurări de sănătate ar putea fi reorganizate în societăţi mutuale de asigurări, după modelul belgian, potrivit Ministrului Sănătății, dr. Vasile Cepoi. De exemplu, sindicatele și-ar putea crea astfel de societăți dacă au numărul necesar de asigurați. De asemenea, numărul de case de asigurări se va reduce, urmând să funcționeze aproximativ 12 case teritoriale în locul celor 42 actuale, care vor avea circa 1-1,5 milioane de asiguraţi fiecare.
Asiguratorii privați pătrund pe piața serviciilor medicale
“Una dintre ideile cele mai importante ale proiectului este implementarea unui sistem de asigurări de sănătate flexibil, care să satisfacă o majoritate a cerinţelor populaţiei privind asigurările de sănătate, dând totodată posibilitatea cetăţeanului de a opta între un asigurator public și unul privat, atât pentru pachetul de servicii medicale de bază, cât și pentru cel suplimentar și complementar”, a declarat Ministrul în cadrul unui interviu acordat anterior revistei Medica Academica.
Proiectul noii legi a sănătății va stimula concurența pe piața asigurărilor de sănătate din România, unde vor putea pătrunde și asiguratorii privaţi. Aceștia vor oferi asigurări pentru serviciile care nu sunt acoperite de către stat. Asiguratul va putea decide dacă preferă să plătească în plus pentru un stent mai bun, de 2.000 de euro, a exemplificat Ministrul, statul acoperind doar costurile celui mai ieftin stent, de 500 de euro. Diferența va fi acoperită de către pacient din propriul buzunar sau printr-o asigurare suplimentară.
“Ponderea asigurărilor de sănătate și a serviciilor medicale furnizate în regim privat va fi decisă de comportamentul populaţiei. Legea va trebui să permită dezvoltarea celor două sisteme în condiţii egale de competiţie bazată pe calitate și să asigure o corectă informare a pacienţilor cu privire la aceasta”, a precizat dr. Vasile Cepoi.
Control al statului asupra asigurării de servicii medicale, prin pachetele specifice
De asemenea, proiectul își propune obținerea unui control mai bun al statului asupra asigurării de servicii medicale și un acces cât mai echitabil la acestea, având în vedere că mecanismele care generează cheltuieli nejustificate nu sunt stăpânite în prezent. Astfel, noua Lege a Sănătății prevede existența unui pachet de bază, la care vor fi asiguraţi tot cei care plătesc contribuții la fondul de sănătate și unul social, susținut de stat, unde vor fi asiguraţi cei care constituie cazuri sociale (vârstnici, persoane care trăiesc din ajutoare). Dincolo de acestea, pachetul minim de servicii va acoperi urgenţele, iar un pachet special va fi destinat serviciilor costisitoare. Persoanele care nu își achită contribuția la sănătate vor fi nevoite să plătească pentru toate serviciile pe care le vor accesa în cadrul sistemului, inclusiv pentru serviciile de urgență.
Dr. Vasile Cepoi a menționat că intenționează să atragă mai mulţi bani la bugetul sănătăţii prin creşterea bazei de plată a celor care contribuie.
Statutul de coasigurat va fi mai strict reglementat. În prezent, un asigurat poate susține până la trei coasiguraţi, aceștia fiind rude apropiate care nu au venit. Conform proiectului noii legi a Sănătății, dacă asigurații au un venit mai mare de două salarii minime pe economie, coasiguraţii vor plăti 38 de lei lunar.
Proiectul de lege reprezintă a doua încercare de conturare a unei reforme în Sănătate. Prima variantă a propus câteva modificări radicale vizând asigurările de sănătate, reorganizarea spitalelor publice în instituţii nebugetare și implementarea unui sistem de management al calităţii și a fost respinsă la începutul anului de opinia publică. Termenele de implementare a noului proiect sunt mai îndelungate, fiind extinse până în 2014 sau 2015.