Noua taxă claw-back va descuraja investițiile străine, avertizează ARPIM

0

Noul format al taxei claw-back, aflat în prezent în lucru potrivit autorităților, ignoră complet opinia și expertiza reprezentanților industriei farmaceutice și transmite investitorilor străini un mesaj negativ, avertizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), într-un comunicat de presă.

„Constatăm că după 20 de ani de investiţii şi implicare pe piaţa din România, industria farmaceutică primeşte pentru prima oară mesajul fără echivoc că ţara noastră nu mai este un loc sigur pentru investiţii. În acest context, când se pregătește o asemenea măsură nesustenabilă, industria farmaceutică nu mai poate garanta creditarea sistemului. Din cauza acestor măsuri, pacienţii români riscă să rămână fără medicamente”, afirmă directorul executive al ARPIM, Dan Zaharescu. Acesta menționează că Guvernul este pe punctul de a lua o decizie bazându-se pe informaţii false referitoare la cheltuielile cu medicamentele, compensarea medicamentelor inovative față de cea a genericelor şi contribuţiile financiare ale industriei farmaceutice.

În prezent, Romania are cel mai mic consum de medicamente per capita din Europa şi cea mai mică alocare procentuală din PIB (3.8% în anul 2011) pentru sănătate. Pe de altă parte, medicamentele prescrise în țara noastră sunt vândute la cele mai mici preţuri din UE.

Cheltuielile cu medicamentele se ridică la 24% din bugetul Sănătăţii şi reprezintă principala categorie vizată de reducerile de costuri. Pacienţii români au acces la medicamente inovative compensate cu o întârziere de patru ani, în ciuda prevederilor Directivei de Transparență 89/105 a UE. Țara noastră se află pe locul cinci ca valoare în Europa în ceea ce priveşte penetrarea medicamentelor generice, acestea fiind accesibile pacienţilor în regim compensat imediat, inclusiv în Programele Naţionale – unde sunt gratuite.

În ultimele 12 luni, pacienților din țară le-au fost eliberate medicamente compensate în valoare de 1.2 miliarde Euro, sumă pe care autoritățile nu au achitat-o încă.

ARPIM a trimis o scrisoare deschisă Președintelui României și Primului Ministru, care prezintă realitatea, dar și consecințele pe care o  asemenea măsură le poate avea pentru investitorii străini și pentru piața farmaceutică, se menționează în comunicatul de presă. “Am vrea să se înțeleagă că noi susţinem necesitatea impunerii unui control în sistemul sanitar, diminuarea fraudelor şi creşterea finanţării. Companiile membre ARPIM sunt pregătite să contribuie la identificarea unor soluţii astfel încât aceste obiective să fie îndeplinite într-o manieră transparentă şi predictibilă”, precizează Dan Zaharescu.

Taxa clawback se aplică în prezent și în alte țări ale UE, însă nicio țară nu impozitează cifra de afaceri (vânzările totale), ci numai valoarea compensată de către stat; mai mult, statul nu percepe astfel de taxe înainte să-și plătească datoriile către producători, subliniază ARPIM. În Belgia, există o contribuție de 6.73% aplicată pe valoarea vânzarilor rambursate și o taxă de 1% pe vânzările produselor ne-rambursate în anul 2010. În Croația, există o contribuție de 3% din vânzările produselor rambursate, iar în Spania de 2% din valoarea vânzarilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atât în Polonia (3% din valoarea vânzărilor rambursate), cât și în Italia (3,65% din valoarea vânzărilor rambursate – împărțit pe tot lanțul de distribuție: de la producători la farmacii). Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe în Ungaria –  20% – însă în această țară medicamentele sunt plătite de stat la maximum o lună, față de un an, la cât ajung termenele de plată în România.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține obiectivele profesionale comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești. ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității știintifice internaționale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.