Noul clawback previne formarea arieratelor. ANAF-ul va recupera suma de 500 de milioane lei care trebuia strânsă prin clawback-ul anterior

0

Noul mecanism de clawback adoptat ieri de Guvern va preveni formarea arieratelor, deoarece presupune ca deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă să îşi asume creşterea consumului peste nivelul bugetat, a declarat Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, în cadrul unui interviu acordat în EXCLUSIVITATE revistei Medica Academica.

“Sută la sută depăşirea bugetului va fi recuperată de la producător. Fiecare plăteşte în funcţie de procentul sau intensitatea în care participă la piaţă, e vorba numai de acele medicamente care sunt suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi de Ministerul Sănătăţii. Ei pot să reducă piaţa până la limita bugetului sau bugetul poate creşte funcţie de morbiditate, şi poate se adaptează la noul buget sau îl depăşesc şi plătesc apoi înapoi. Chiar dacă veniturile nu sunt aşa de sigure, cu siguranţă nu vom face arierate, ca să suportăm financiar această evoluţie”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Suma preconizată a fi strânsă prin noul mecanism de clawback este de 1200 de milioane de lei, şi va fi alocată pentru plata medicamentelor dar, în premieră, şi pentru plata serviciilor medicale.

În ceea ce priveşte sumele datorate de deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă în urma mecanismului anterior de clawback, acestea se ridică la 500 de milioane de lei şi vor fi recuperate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

“Este un plus de garaţie că aceste arierate vor fi administrate de ANAF. S-au calculat 500 de milioane de lei prin acest mecanism de clawback (n.n. mecanismul anterior) şi nu s-au obţinut decât 25 de milioane de lei, decât 5%”, a spus Ritli.

El a menţionat că a început deja recuperarea acestor sume, “vreo 40 de milioane în ultimele săptămâni”.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.