Noul contract cadru prevede o creștere cu 64% a finanțării pentru îngrijirile la domiciliu

0

Noul contract-cadru, privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014, a fost aprobat și va intra în vigoare la 1 aprilie. Prin noile reglementări, se încearcă reducerea cheltuielilor cu spitalizarea și dezvoltarea îngrijirilor în ambulatoriu și la domiciliu.

“Am constatat că cele mai multe fonduri se consumă în sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie şi cel mai mult. Trebuie să schimbăm mentalitatea omului de a se îndrepta numai spre spital şi trebuie să construim un sistem bazat pe medicina de familie şi cea din ambulator”, a afirmat ministrul Eugen Nicolăescu.

 

Cu 10% mai mulți bani pentru medicii de familie

Contractul-cadru prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical. De asemenea, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru cosultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă atunci când finalizează rezidenţiatul.

 

Creștere cu 51% a finanțării pentru medicina de ambulator și cu 64% pentru îngrijirile medicale la domiciliu

Prin contractul-cadru de anul acesta s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru medicina de ambulator, cu 51%, pentru centrele multifuncționale, cu 40, 5% și pentru îngrijirile medicale la domiciliu, cu 64%, astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.

 

Coplata la internare, între 5 și 10 lei

Contractul-cadru prevede şi introducerea mecanismului de coplată cu scopul de a limita internările fictive din unităţile spitaliceşti.

“Introducerea coplăţii a fost o măsură discutată cu organismele internaţionale încă din 2009 şi aprobată anul trecut. Noi am căutat să negociem cu Fondul Monetar Internaţional stabilirea unei sume modice, între 5 şi 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobării Consiliului de Administraţie, o singură dată, la externare”, a spus ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Mai multe categorii de persoane care vor fi exceptate de la coplată: bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita în cazul internărilor de urgenţă.

 

Tarifele pe caz ponderat cresc la 1800 de lei pentru unitățile strategice

În noul contract-cadru există o serie de modificări care vizează blocarea efectuării de arierate în spitalele publice şi măsura de sancţionare prin demitere a managerilor care continuă să realizeze arierate.

De asemenea, sunt modificate tarifele pe caz ponderat (TCP) în funcţie de competenţele şi complexitatea cazurilor rezolvate în unităţile sanitare: vor exista tarife speciale pentru spitalele strategice, de 1800 lei, tarife pentru spitalele de suport şi institute de 1 600 de lei şi tarife speciale pentru spitalele municipale şi orăşeneşti.

“Pentru unităţile strategice am decis să creştem tarifele pe caz ponderat la 1800 de lei. La acestea se adaugă şi fondurile noului program de ATI pe care îl introducem de anul acesta. Ştim că astăzi 30% dintre spitalele din România consumă 80% din fondurile Sănătăţii. Aceste unităţi sanitare rezolvă, însă, cele mai complexe cazuri, iar astăzi, din păcate, unele au tarife pe caz ponderat mai mici decât spitalele municipale. E normal să înregistreze arierate”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a explicat că, în prezent, spitale judeţene importante din Cluj, Timişoara, Bucureşti, Craiova au un tarif pe caz ponderat de 1444 lei, în timp ce spitale de categoria a patra şi a cincea au un tarif pe caz ponderat considerabil mai mare.

“De exemplu, Institutul Oncologic din Cluj, recunoscut pentru intervenţiile şi activitatea sa, are un tarif pe caz ponderat de 1444 lei, iar Spitalul Floreasca un tarif de 1617 lei. Aceste unităţi sunt depăşite cu mult în ceea ce priveşte finanţarea de unităţi spitaliceşti comunale şi municipale. La toate aceste spitale strategice de categoria I le vom creşte tariful pe caz ponderat la 1800 de lei”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

 

Odată cu intrarea în vigoare a contractului-cadru, în unităţile spitaliceşti se va introduce un chestionar în care pacienţii pot arăta gradul de satisfacţie privind serviciile primite sau comportamentul medicilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.