Numărul donatorilor a scăzut dramatic pe parcursul anului trecut, reducându-se cu aproximativ 50% față de 2016, potrivit Asociației Transplantaților din România (ATR) și Livertrans (Asociația Transplantaților de Ficat) care avertizează că toate comentariile cu tentă negativă în ceea ce privește donarea și transplantul de organe afectează această activitate și șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare.
Datele statistice europene arată că în 2016 România se situa pe penultimul loc în ceea ce privește numărul de donatori la un milion de locuitori. ”Aparținătorii pacienților în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant. Poate nu întâmplător această scădere a început, a continuat și continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj”, se menționează în comunicatul de presă semnat ATR și Livertrans.
Reprezentanții pacienților cu transplant solicită ca la dezbateri să participe medicii specialisti, dar și pacienți beneficiari de transplant pentru ca informația să fie corectă și completă, adăugând că este importantă și partea pozitivă a activității: beneficiile transplantului, caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia si importanța donării pentru salvarea de vieți. Prezentarea de informație negativă continuă determină publicul să nu mai fie de acord cu donarea, afectând, pe de altă parte, prestigiul corpului medical și performanțele obținute în decursul anilor, inducând neîncredere în rândul pacienților pentru a se mai înscrie pe listele de așteptare în vederea efectuării unui transplant, au adăugat reprezentanții ATR și Livertrans.