În România trăiesc tot mai mulți bolnavi de rinichi care au nevoie de tratament prin dializă, a spus prof.univ.dr. Mihai Voiculescu, șef Clinica de Nefrologie și Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni, la conferința de presă care a a anunțat ediția a noua a Congresului Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular, desfășurat în perioada 18-20 aprilie, la București.
“Situaţia bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România se înregistrează un ritm prea rapid de creştere a numărului bolnavilor de rinichi ce sunt trataţi prin dializă, în comparaţie cu alte ţări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii noștri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esenţiale pentru prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi îl constituie diagnosticarea şi tratarea timpurie. Consecinţele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresivă a capacităţii funcţionale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal ”, a explicat prof. Voiculescu.
Specialiştii avertizează că pacienţii care suferă de hipertensiune arterială şi/sau de diabet zaharat prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta boala cronică de rinichi, decât persoanele care sunt sănătoase. Alţi factori de risc ce trebuie luaţi în considerare sunt: obezitatea, fumatul, vârsta de peste 50 de ani, istoricul familial de boli de rinichi, hipertensiunea sau diabetul zaharat. Testul de screening este o prioritate la pacienţii cu risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară şi determinarea albuminei din urină.
În cadrul congresului organizat științific de Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu” sunt invitaţi reputați profesioniști din domeniul nefrologiei, din România, dar şi din străinătate. Co-preşedinţii evenimentului sunt: prof.univ.dr. Eugen Moţa, preşedinte Societatea Română de Nefrologie, prof.univ.dr. Mircea Penescu, manager Spitalul de Nefrologie „Carol Davila”, prof.univ. dr. Goce Spasovski (Macedonia). Printre speakerii străini prezenți la manifestare se numără și prof.univ.dr. Francesco Locatelli (Italia), prof.univ.dr. Gerard London (Franța), prof.univ.dr. Raymond Krediet (Olanda), prof.univ.dr. Vladimir Tesar (Cehia) și dr. Aljefery Mohammed Hashim (Iraq).