O doză mică de aspirină zilnic previne cancerul

0

O mică doză de aspirină în fiecare zi poate preveni şi chiar trata cancerul, arata trei noi studii publicate de jurnalul The Lancet, însă experţii avertizează că nu există încă suficiente dovezi pentru a recomanda medicamentul în prevenţia cancerului.

Profesorul Peter Rothwell din cadrul Universităţii Oxford care a condus cele mai recente studii, asociază utilizarea aspirinei cu un risc mai mic de apariţie a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel intestinal.

Testele au fost realizate iniţial pentru a studia efectele aspirinei asupra bolilor de inimă, însă cercetătorii au observat că tratamentul influenţa şi dezvoltarea cancerului, precum şi mortalitatea cauzată de această afecţiune. O doză de 75-300 mg pe zi reduce numărul total de cazuri de cancer cu aproximativ un sfert în trei ani, diminuând riscul de deces  cu 15% în cinci ani, au demonstrat studiile. Dacă pacienţii continuau tratamentul cu aspirină pentru mai mult timp, riscul de deces cauzat de cancer scădea chiar mai mult, cu 37% după ce perioada de administrare a aspirinei depăşea cinci ani.

Aspirina în doze mici reduce şi probabilitatea de extindere a cancerului, în special a celui intestinal, cu până la jumătate în anumite condiţii, ceea ce înseamnă că pentru fiecare cinci pacienţi trataţi cu aspirină, un caz de metastaza ar putea fi evitat, estimează cercetătorii.

În acelaşi timp, aspirina reduce riscul de atac de cord şi infarct, dar creşte riscul unei sângerări majore în primii ani ai tratamentului, efect care se reduce apoi.

Profesorul Rothwell a  afirmat că cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii sănătoşi pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului este să renunţe la fumat, să facă mişcare şi să adopte o dietă sănătoasă. Dincolo de aceste elemente, doza mică de aspirină pare să reducă şi mai mult riscul, însă efectul său este vizibil atunci când în familie există un istoric de cancer.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.