O metodă originală de rejuvenare chirurgicală cervico-facială bazată pe sinergia dintre transplantul de ţesut adipos şi două tipuri de laser

0

În contextul creşterii numerice a populaţiei, a duratei de viaţă activă, chirurgia plastică se confruntă cu creşterea cererii publice pentru o înfăţișare cât mai tânără, pe de-o parte, şi proceduri mai puţin agresive pe de altă parte. Aşa cum se arată într-un sondaj recent emis de Societatea Americană pentru Chirurgie Plastică și Estetică (ASAPS), la nivel mondial clasamentul arată că doar 2,27% au optat pentru lifting clasic facial faţă de 4,51% pentru transfer de grăsime autolog și 1,2% pentru laser resurfacing. Cu alte cuvinte, un număr dublu de pacienți au ales o procedură mai puţin invazivă.

Prof. Asociat Dr. Dana Jianu, vicepreședinte SRCE, secretar național ISAPS, istoric EASAPS

Procedurile actuale de „întinerire” se adresează tuturor structurilor anatomice din zona cervico-facială: piele, grăsime, mușchi, oase sau structurile aferente acestora. Cu cât „chirurgicalizăm” straturi mai profunde, cu atât timpul de recuperare devine mai lung, creşte numărul de complicații temporare sau pe termen lung (vasculare şi/sau neurologice), costă mai mult şi poate antrena tulburări psihologice. Rezultatul poate fi nenatural din punct de vedere al aspectului şi al funcției.

Pentru a satisface cererea tot mai mare pentru o alternativă mai puţin invazivă, dar eficientă şi de durată, care să îmbunătăţească chiar şi textura pielii, am conceput o combinaţie de metode care implică sinergia între două proceduri reductive (microlipoaspiraţie, lipoliză laser-asistată LLA) şi două regenerative (grefa autologă de grăsime, laser fracţional CO2). Ulterior am adăugat şi tratamentul cu plasmă îmbogăţită cu factori de creştere (PRP) care accelerează vindecarea pe care am numit‑o „AdipoLASERreJuvenation” (sau ALJ). Anestezia a fost în 90% din cazuri generală, cu intubaţie orotraheală IOT şi 10% sedare IV şi anestezie locală. Studiul de faţă a încercat să evalueze beneficiile acestei abordări faţă de procedurile efectuate separat.

Din 2008, 221 de pacienţi au fost înrolaţi în studiu. 71 de pacienţi au efectuat ALJ (69 de femei şi 2 bărbaţi, vârsta medie 52,8 ani, între 34-72). În aceeaşi perioadă, 150 de pacienţi (135 de femei şi 15 bărbaţi, vârsta medie 50 de ani, între 35-70) au fost trataţi cu doar o singură procedură dublă sau triplă din combinaţia noastră: 15 pacienţi au avut LLA la nivelul maxilarului; 23 de pacienţi au avut LLA pentru zonele mandibulară şi submentonieră (11 pacienţi cu lipoaspiraţie şi 12 pacienţi fără); 59 pacienţi au suferit LLA a maxilarului şi zonei submentoniere cu lipoaspiraţia grăsimii şi reinjectarea în zonele malare şi periorbitale şi laser fracţionar CO2 la nivelul întregii feţe, iar restul de 53 de pacienţi au avut un singur tratament: laser fracţional CO2 faţă.*

Pacienţii au fost monitorizaţi timp de una până la 18 luni. Următoarele aspecte au fost evaluate pe o scară de 4 puncte ca excelent, satisfăcător, bun sau nesatisfăcător: corectarea conturului, îmbunătăţirea volumului feţei, starea pielii, edem, echimoze, timp exfoliere, timp de recuperare. În ceea ce priveşte rata de satisfacţie a pacientului per total, situaţia arată astfel: 63,2% s-au evaluat excelent, 30,8% satisfăcător, 4,2% bun şi 1,8% nesatisfăcător comparativ cu grupul de control (nesatisfăcător 6,8%, bun 53,3%, satisfăcător 27,1% şi excelent 12,9%). Atunci când aceste constatări au fost comparate cu nivelul de satisfacţie din grupul de control, diferenţa semnificativă dintre ele este clar vizibilă, cu o valoare statistică p de mai puţin de 0,001 (testul t Student). Indicele de satisfacţie pentru ALJ şi grupurile de control au fost de 94,0% şi de 40,0%, respectiv, (p <0,001), calculate prin suma punctajelor excelente şi satisfăcătoare.

Exemplificare cazuri:

Cazul 1: O pacientă de 52 de ani s-a prezentat în clinica noastră pentru rejuvenare facială, i s-a efectuat ALJ, LLA pentru zona mandibulară și cervicală (180 cm2), cu setări de 10 W, 1000 ms, cu o energie totală livrată de 6300 J. Transfer de  grăsime în zona şanţurilor nasolabiale și malare, microlipoaspiraţie la nivelul bărbiei și laser fracțional CO2 la nivelul feţei. Constatările inițiale sunt observate în Fig. 1 a, c și rezultatele excelente în figura 1 b, d, la două luni după procedura de ALJ. Pacienta s-a declarat mulţumită de rezultatul final.

 

Cazul 2: Pacientă de 50 de ani, s-a prezentat în clinică pentru întinerire facială. Acesta este un exemplu foarte bun de diferență semnificativă între efectuarea a numai două proceduri și efectuare ALJ complet. La prima prezentare (Figura 2 a, e), pacienta a fost tratată cu LLA pentru linia mandibulei și LASER fracţional CO2 complet. Rezultatul a fost acceptabil, așa cum se vede în figura 2 b, f, la o lună după proceduri. Pacienta a revenit la clinică pentru a doua oară opt luni mai târziu (Fig. 2 c, g), 9 luni postoperator, și a solicitat completarea ALJ. S-a efectuat transfer de grăsime în zona malară, şanţurile nasolabiale și labiomentoniere şi un al doilea tratament complet cu laser fracțional CO2. Figura 2 d, e prezintă concluziile la două luni după al doilea set de proceduri, cu rezultate bune. Pacienta s-a declarat mulțumită de rezultatul final.

În concluzie, tendinţa globală în rejuvenarea cervico-facială arată o cerere tot mai mare pentru întinerirea cu grefă de ţesut adipos şi a procedurilor cu laser şi o diminuare a lifting-ului chirurgical clasic. „AdipoLASERreJuvenation” este o metodă personală complexă, o combinaţie simultană a patru tehnici chirurgicale – microlipoaspiraţie şi lipoliză laser asistată, transfer de grăsime şi laser fracţional CO2, toate efectuate într-o singură sesiune. Noi credem că numai combinaţia lor duce la un efect vizibil de întinerire. În plus, tratamentul laser fracţional ablativ cu CO2, pe lângă faptul că îmbunătăţeşte textura şi tonusul pielii, produce în acelaşi timp o reacţie de fotobioactivare (la fel ca şi LLA în zona periferică). Astfel, se obţine efectul Low Level Laser Therapy „LLLT” în acelaşi timp cu o High Level Laser Therapy „HLLT”. Efectul „LLLT” este un posibil factor de optimizare a comportamentului grefei de ţesut adipos (inclusiv a celulelor regeneratoare conţinute), oferind noi oportunităţi pentru cercetare şi noi aplicaţii clinice. De această abordare chirurgicală „închisă”, fără incizii, ar putea beneficia pacienţii care îşi doresc o îmbunătăţire a aspectul fizic şi o creştere a calităţii vieţii: o întinerire progresivă şi naturală, vizibilă, cu un timp de recuperare minim (o săptămână în medie) şi o rată scăzută a complicaţiilor. Pe viitor, studii cu cohorte mai mari vor fi necesare pentru a confirma rezultatul acestui studiu preliminar.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, Decembrie 2012.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.