O nouă intervenție reușită de transplant renal între soți

0

Numărul donatorilor de rinichi aflați în moarte cerebrală a crescut considerabil în ultimul an, ajungând aproape egal cu cel al donatorilor în viață, a afirmat prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică și Transplant Renal din cadrul Spitalului Fundeni în cadrul unei conferințe de presă care a anunțat reușita unui nou transplant renal între soți. De la începutul anului, au fost realizate mai multe operații de transplant renal în premieră în România, cum ar fi transplantul între gemeni, un cvadruplu transplant renal și o intervenție chirurgicală între soți.

„Avem nevoie de o mai bună coordonare profesională a activității de transplant atunci când este vorba despre donatori aflați în moarte cerebrală și de o mai mare promptitudine a medicilor din secțiile de terapie intensivă în astfel de situații. Încă mai avem de lucrat în ceea ce privește declararea morții cerebrale și la menținerea în condiții optime a unui potențial donator care trebuie îngrijit ca și cum ar putea fi vindecat”, a explicat prof. dr. Sinescu.

Lista de așteptare a Centrului de Chirurgie Urologică și Transplant Renal cuprinde aproximativ 1500 de pacienți, iar în primul semestru al anului au fost realizate 60 de transplanturi, dintre care 33 cu organe de la donatori în viață și 27 cu organe primite de la donatori în moarte cerebrală. Până în prezent, Centrul a realizat aproape 1250 de operații de transplant renal.

În cadrul evenimentului a fost prezentată monografia „Cancerul renal cu extensie venoasă”, cea mai recentă lucrare de specialitate coordonată de prof. dr. Sinescu, împreună cu doctorii în științe medicale C. Gingu și C. Surcel. „ Apariția lucrării este momentul nostru de satisfacție profesională, prezentând activitatea cea mai concentrată, cea mai riscantă a medicului în rezolvarea cazurilor cu care se confruntă și rezultatele foarte bune obținute în cadrul centrului”, a spus prof. dr. Sinescu. Monografia sintetizează investigația și tratamentul a peste 5.000 de cazuri de tumori renale, prezentând cea mai complexă experiență de acest gen la nivel european.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.