Artistul plastic Anna Dumitriu folosește în lucrările sale o combinație de artă textilă, obiecte degradate și materie biologică, inclusiv tulpini sterilizate de microbacterii.
Cea mai recentă expoziție a sa, intitulată „Boala romantică – O investigație artistică a tuberculozei” a avut vernisajul la jumătatea lunii ianuarie și se va încheia cu un simpozion multidisciplinar pe 24 martie, ziua Mondială a Tuberculozei la galeria Watermans, Londra. Evenimentul îi va aduce împreună pe membrii echipei și pe experții care au lucrat la acest proiect pentru a vorbi despre legăturile dintre artă și boală, știință, etică și sănătate.
Ca parte a proiectului, Anna Dumitriu va susține un workshop intensiv de laborator pe parcursul lunilor februarie și martie pentru a explica utilizarea bacteriilor ca modalitate de expresie artistică; participanții vor lucra cu bacterii vii, vopseluri textile, antibiotice naturale și clinice.
Artistul Anna Dumitriu manifestă un puternic interes pentru problemele etice ridicate de aplicarea noilor tehnologii. Instalațiile, intervențiile și performance-urile ei folosesc o gamă extinsă de modalități de expresie printre care se regăsesc și bacteriile vii, robotica sau sistemele media interactive. Anna Dumitriu este cunoscută și ca fondatoare a Institutului pentru Cercetări Inutile, un grup de artiști și oameni de știință ale căror lucrări depășesc granițele disciplinare și reprezintă o critică la adresa cercetării practice contemporane.
Expoziția „Boala romantică – O investigație artistică a tuberculozei” va putea fi vizitată până pe 24 martie.