Obezitatea și depresia cresc costurile sistemelor de sănătate în mod independent

0

Obezitatea și depresia cresc costurile sistemelor de sănătate, acționând separat, potrivit unui studiu publicat în Journal of General Internal Medicine. Cele două probleme afectează sănătatea de obicei concomitent, de aceea este important să aflăm dacă relația dintre obezitate și costurile crescute este cauzată de depresie sau vice-versa, au explicat cercetătorii. Aceștia au studiat dacă depresia determină utilizarea crescută a serviciilor medicale, efect asociat obezității.

Potrivit studiului, la nivelul femeilor de vârstă mijlocie, costurile cu serviciile de sănătate au crescut direct proporțional cu obezitatea, fiind cu 65% mai mari la femeile supraponderale și cu 157% mai mari la cele obeze față de femeile cu o greutate normală. Tendința a fost similară pentru toate tipurile de servicii medicale – îngrijirea primară, rețetele eliberate în regim ambulatoriu, vizitele la specialiști sau spitalizarea.

Costurile cu serviciile medicale au crescut și direct proporțional cu nivelul depresiei, dar această nu a reprezentat un factor determinant pentru creșterea utilizării serviciilor de sănătate de către pacientele care sufereau de obezitate, a arătat studiul.

„Obezitatea și depresia sunt două probleme foarte comune”, a explicat dr. Gregory Simon, coordonatorul studiului, iar „costurile crescute se adună, transformându-se într-o sumă importantă la nivelul întregii populații. Relațiile dintre obezitate, depresie și bolile cronice legate de obezitate sunt complexe, la fel ca și efectele depresiei asupra comportamentului și sănătății. Un lucru este clar – prevenirea obezității este un factor crucial în rezolvarea problemei costurilor crescute din sistemele de sanatate”, a spus acesta.

Studiul a concluzionat că, la nivelul femeilor de vârstă mijlocie, obezitatea este asociată unor costuri mai ridicate cu serviciile medicale, dar nu din cauza depresiei care însoțește obezitatea. De asemenea, depresia este asociată unor costuri mai mari, dar nu din cauză că este însoțită de obezitate. Costurile crescute asociate depresiei au fost evidente la toate nivelurile sistemului de sănătate, nu doar în ceea ce privește serviciile de sănătate mentală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.