Oncopediatria – punctul central în planurile de dezvoltare ale CNAS pentru 2016

0

DSC03612Susținerea oncopediatriei se află printre cele mai importante planuri ale CNAS pentru anul în curs, având în vedere că evoluția cancerului este foarte rapidă la copii, a spus dr. Oana Costan, reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în cadrul evenimentului Tratamente Inovative în Oncologie, ediția a doua, organizat de Tarus Media la Centrul de Excelență în Medicină Translațională Fundeni.

Printre prioritățile CNAS se numără: stabilirea ori de câte ori este nevoie a întâlnirilor subcomisiei de oncopediatrie pentru aprobarea investigațiilor PET-CT și a medicamentelor, dezvoltarea unui subprogram de monitorizare a pacientului și diagnosticarea tumorilor solide specifice la copil.

„Sunt bucuros să desfășurăm acest eveniment într-o clinică și să fim aproape la acest moment inaugural al centrului de excelență”, a spus Valentin Țăruș, președintele Farmaceutica Remedia, făcând referire la faptul că manifestarea științifică este prima de acest fel care are loc la sediul nou-înființatului Centru de Excelență în Medicină Translațională Fundeni.

De asemenea, CNAS are în plan și introducerea unei noi modalități de investigare a eficienței tratamentului. Președintele instituției, Vasile Ciurchea, prezent la eveniment, a explicat că tratamentul trebuie monitorizat de la investigația inițială până la efectele medicamentelor. „Astfel, vom aduce noi molecule pe listă mai ușor pentru că le dovedim eficiența. În prezent, se derulează discuții pentru corectarea legislației actuale, astfel încât să oferim pacienților acces la tratament la fel de repede ca și în alte țări. Programul de oncologie este cel mai mare al CNAS, dispunând de cea mai mare sumă. Avem câteva rezultate, printre care dispariția listei de așteptare, faptul că moleculele noi au început să intre mai repede în uz”, a spus Vasile Ciurchea.

2016: buget cu 12% mai mare pentru programul de oncologie

Dacă în 2006, CNAS a tratat peste 75.000 de bolnavi de cancer cărora li s-au alocat 288.000 de lei, îm 2015 numărul celor tratați a fost de peste 100.000, cu un buget de aproape 1,5 milioane de lei, iar în 2016, bugetul Casei pentru acest program este cu 12% mai mare, potrivit datelor citate de dr. Oana Costan. În prezent, peste 10.000 de pacienți beneficiază de tratamente inovatoare, ceea ce reprezintă 75% din bugetul total aferent medicamentelor din programul de oncologie. CNAS decontează monitorizarea terapiei – în 2016, peste 14.000 de lei au fost investiți în investigații PET-CT; de la finalul anului trecut, un accent special se pune pe diagnosticul leucemiilor acute; de asemenea, reconstrucția mamară pentru pacientele cu cancer la sân este decontată, mai mult de 800 de paciente beneficiind de aceste servicii în cadrul programului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.