Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern care reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate pe piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi (acolo unde nu se impune) se află de la finalul anului trecut pe masa comisiilor din cadrul Camerei Deputaților.
Asociaţia Hands Across Romania în parteneriat cu Asociaţia de Educaţie Prenatală România (AEP)
își propun să faciliteze adoptarea proiectului de lege nr. 734/2011 și elaborarea normelor metodologice pentru acesta prin intermediul inițiativei “ZOOM pe lapte” care se va derula în perioada mai-iulie 2012.
“De la sfârşitul lunii decembrie 2011, din cauza protestului parlamentarilor, proiectul de lege se află pe masa comisiilor de fond din Camera Deputaţilor. Realizarea normelor metodologice accelerează implementarea acestei legi. În România, multe proiecte de lege adoptate nu pot fi aplicate pentru că nu există normele de aplicare iar acest lucru nu dorim să se întâmple şi cu Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern.” susţine Mihaela Sandu, coordonatorul proiectului “Zoom pe Lapte” al Asociaţiei Hands Across Romania, se arată într-un comunicat de presă.
Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern este importantă pentru reglementarea promovării acestora care subminează alăptarea prin faptul că imaginile frecvente, cuvintele, numele şi asocierile cu anumite produse fac ca alimentaţia artificială să pară normală, sigură şi echivalentă cu alăptarea. Dacă un produs este uşor accesibil, i se face publicitate şi este frecvent promovat, atunci el va fi cumpărat şi folosit; dacă o companie distribuie mostre gratuite, acestea vor fi folosite, afirmă reprezentanții organizațiilor.
În plus, femeile au dreptul de a lua o decizie informată cu privire la hrănirea copilului, însă dacă sunt permanent expuse la informații neadecvate despre hrănirea celui mic, nu vor putea lua decizii în cunoștință de cauză. Crearea cadrului legislativ coerent va contribui în mod semnificativ la un mediu de viaţă mai sănătos şi va avea cu siguranță un impact pozitiv asupra stării de sănătate a generaţiilor viitoare, se menționează în comunicatul de presă respectiv.
Substituirea laptelui matern poate avea consecinţe de sănătate de la cele mai uşoare la cele mai grave (uneori chiar deces), atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. UNICEF şi OMS promovează alăptarea ca un drept al copilului, înscris în Convenția cu privire la drepturile copilului la art. 24.