Onoarea și onorarea „Funcțiilor”

0

O serie de evenimente, fiecare în felul său ca importanţă şi semnificaţie, care au avut loc în octombrie 2011, au atras atenţia în mod neplăcut participanţilor prin aceeaşi întâmplare nefastă şi definitorie: absenţa unor oficialităţi invitate pentru a lua act şi da contur bunelor intenţii ale organizatorilor. În aceste invitaţii nu era vorba de curtoazie ieftină şi nici de reclamă de prost gust, ci mai ales de fondul celor puse în dezbatere. >>>

Unul dintre evenimente, cu conţinut şi semnificaţii deosebite, a avut loc în 22 octombrie 2011. Atunci s-a desfăşurat, la Facultatea de medicină din Bucureşti, Adunarea anuală a Asociaţiei Medicilor Pensionari din România.

Comitetul de conducere al acesteia, care cuprinde elite ale medicinei româneşti, academicieni, profesori universitari, doctori în ştiinţe medicale, medici primari reputaţi care au slujit zeci de ani învăţământul medical, cercetarea şi asistenţa, a invitat primarii de sectoare ai Capitalei, inclusiv pe primarul general medic. Nici unul nu a dat curs invitaţiei trimise şi confirmate, prin poşta electronică, de două ori în decurs de două luni. Acesta a fost răspunsul unor persoane în faţa celor ce i-au ales.

Absenţa „emanaţilor” sau „aleşilor” nu i-a împiedicat pe seniorii medicinei, în număr de peste 100, să-şi desfăşoare lucrările sub stindardul străvechiului şi solemnului „GAUDEAMUS”. Vulgarităţile şi ignoranţa nu pot, de altfel, ofensa valorile, care-şi continuă neabătut drumul.

Aşa s-a şi întâmplat. După depunerea unei coroane de flori la statuia doctorului Carol Davila, organizatorul primelor structuri de asistenţă medicală din ţara noastră, lucrările reuniunii au fost conduse de un prezidiu alcătuit din prof. dr. Vladimir Beliş, dr. Gheorghe Avram, reprezentantul judeţului Botoşani, dr. Felix Marian din partea filialei Maramureş a Asociației şi de semnatarul acestor rânduri, care a făcut o succintă prezentare a situaţiei actuale a medicilor pensionari, clarificând şi intenţiile de viitor.

Discuţiile au purtat amprenta vârstei, fiind ponderate şi bogate în idei specifice principiilor profesionale şi etice. S-a subliniat, printre altele, şi insatisfacţia faţă de decizia autorităţilor de a retrage dreptul de decizie diagnostică şi terapeutică medicilor pensionari, deoarece competenţa lor, acumulată de-a lungul anilor, nu trebuie ignorată şi trebuie folosită cel puţin în activităţi de triaj sau de consiliere a pacienţilor de diferite vârste.

În partea finală a lucrărilor, ca preşedinte onorific a fost desemnat prof. dr. Vladimir Beliş, iar ca preşedinte în exerciţiu, în locul dr. Virginia Ioan, însoţită în primăvara acestui an pe ultimul drum, a fost votat dr. Sebastian Nicolau. Nominalizaţi ca vicepreşedinţi au fost dr. Aurora Nemoianu, dr. Radu Beloiu şi dr. Alexandru Trifan, în funcţia de secretar general dr. Gabriela Cleanoveanu, iar ca membri în Comitetul de conducere al Asociaţiei Medicilor Pensionari din România au fost incluşi şi prof. dr. Marin Mârşanu, dr. Suzana Bantaş, dr. Elly Sideri şi dr. Mircea Ionescu.

În încheiere a avut loc un frumos recital susţinut de un cvartet de corzi, oferit la recomandarea prof. dr. Mircea Penescu de Orchestra Simfonică a Medicilor, nu însă înainte de momentul emoţional al înmânării diplomelor de excelenţă unui număr de patru medici nonagenari.

La plecare, participanţii n-au putut ca în faţa oficialilor invitaţi absenţi să nu se gândească la câtă dreptate avea Nicolae Iorga, care definea democraţia ca fiind sistemul în care aleşii sunt cei ce duc poporul pe umerii lor şi nu cel în care ei se caţără pe umerii mulţimii… <<<

About Author

Comments are closed.