Operațiile de cezariană afectează evoluția umană

0

Utilizarea operației de cezariană ca o procedură curentă are impact asupra evoluției umane, afirmă oamenii de știință. Potrivit studiilor, tot mai multe femei au nevoie de această intervenție din cauza dimensiunii înguste a pelvisului.

Cercetătorii estimează că situațiile în care copilul nu poate pătrunde prin canalul vaginal au devenit tot mai frecvente, numărul lor crescând de la 30 la mie în anii 1960 la 36 la mie în prezent, potrivit Proceedings of the National Academy of Sciences.

”De ce rata problemelor legate de naștere este atât de mare, în special ceea ce numim disproporția fetopelvină? Fără intervențiile medicale moderne, astfel de probleme ar fi fost letale și situația este, din perspectivă evoluționistă, un demers de selecție. Femeile cu pelvis foarte îngust nu ar fi supraviețuit cu 100 de ani în urmă. Acum, ele transmit fiicelor genele care determină un pelvis îngust”, explică Dr Philipp Mitteroecker de la departamentul de biologie teoretică al Universității Viena.

Cercetătorii s-au întrebat de-a lungul timpului de ce pelvisul uman nu s-a lărgit în cursul evoluției. Capul bebelușului este mare comparativ cu al altor primate, ceea ce înseamnă că animalele cum ar fi cimpanzeii pot naște relativ ușor. Oamenii de știință au dezvoltat un model matematic utilizând datele Organizației Mondiale a Sănătății și a altor studii privind nașterea umană și au descoperit acțiunea unor forțe evoluționiste opuse. Una dintre tendințe este de a avea nou-născuți cu o greutate mai mare și mai sănătoși. Totuși, dacă sunt prea mari, bebelușii ar putea cauza probleme în timpul travaliului, ceea ce în trecut ar fi fost dezastruos pentru mamă și copil, astfel încât genele determinând dezvoltarea unor nou-născuți mici nu ar fi fost transmise. ”Una dintre laturile acestei forțe selective, adică tendința către bebeluși mai mici, a dispărut din cauza utilizării operațiilor cezariene”, a spus dr. Mitteroecker.

Cercetătorii au estimat o creștere cu 10-20% a ratei de disproporție fetopelvină, datorită efectului evoluționist și se așteaptă ca această tendință să continue, dar într-un ritm mai lent.

Daghni Rajasingam, obstetrician și purtător de cuvânt al Colegiului Regal al Obstetricienilor, Marea Britanie, a subliniat, potrivit BBC, că factori precum diabetul și obezitatea determină frecvența cezarienelor. Astfel, diabetul este mult mai frecvent la vârste tinere decât în trecut ceea ce are un impact direct asupra deciziei de a recurge la cezariană.. De asemenea, rata obezității este în creștere și tot mai multe femei aflate la vârsta fertilă au indicele masei corporale ridicat, fapt care influențează numărul nașterilor asistate chirurgical.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.