Tinerii români interesați să urmeze facultatea de medicină pot aplica, începând de anul viitor, pentru unul dintre cele 190 de locuri dedicate cetățenilor Uniunii Europene în cadrul Școlii de Medicină a Universității din Edinburgh, Scoția, a afirmat prof. Stephen Hillier, Vice-Principal International la Universitatea de Medicină din Edinburgh care a susținut recent la București conferința “Globalisation and Edinburgh medicine”, la invitația Academiei de Științe Medicale din România și a Societății Române de Rinologie.
Deși studenții britanici care decid să își urmeze studiile de medicină la Edinburgh trebuie să plătească până la 50.000 de euro pe an taxe de şcolarizare, românii, alături de ceilalți cetățeni ai UE acceptați pe cele 190 de locuri, vor beneficia de școlarizare gratuită. Acest aspect este valabil doar în Scoția, fiind stabilit de politica educațională a acestei țări; dacă vor dori să studieze în Anglia, tinerii români vor fi nevoiți să își plătească școlarizarea.
Prezentând structura învățământului medical din Scoția, precum și experiența educațională și de cercetare a școlii de Medicină din Edinburgh, prof. Stephen Hillier și-a exprimat încrederea în colaborarea dintre mediile academice din Scoția și România pe diverse proiecte educaționale, dar și de cercetare în cadrul programului european Horizon 2020 care pune la dispoziție fonduri de 40 de miliarde de euro pentru domeniul sănătății. “Marea Britanie este relativ generoasă cu cercetarea, bugetele dedicate sănătății și cercetării reprezentând o prioritate. Bugetele de cercetare sunt încorporate în bugetele unităților medicale. În plus, Școala de Medicină din Edinburgh a câștigat 250.000 de lire sterline prin competiții publice pentru fonduri”, a explicat prof. Hillier.
Educația medicală în Scoția
Reprezentantul Universității din Edinburgh a explicat și sistemul de învățământ medical bazat pe flexibilitate în parcurgerea treptelor profesionale. Astfel, după absolvirea școlii de medicină, urmează perioada denumită „Foundation”, în care tinerii se specializează, calificându-se apoi ca și cercetători (consultants). Acest parcurs poate dura între șapte și zece ani și, în orice moment, medicii își pot obține doctoratul – spre deosebire de România unde doctoratul este primul pas către cercetare și către o carieră academică. Pentru a profesa ca și chirurg, de exemplu, medicul trebuie să obțină un examen susținut de Colegiul Regal al Chirurgilor și să fi parcurs toate etapele descrise anterior. „Acest traseu a fost instituit pentru sprijinirea cercetării. Unii medici au posibilitatea, astfel, de a nu mai reveni niciodată la chirurgie și de a rămâne în cercetare pentru că au descoperit că asta le place”, a explicat prof. Hillier.
Universitatea din Edinburgh susține tinerii medici care își desfășoară activitatea în spitale să se pregătească pentru acest examen prin diverse cursuri online recunoscute (complementare activității medicale practice, de exemplu, „master of surgery science”) la care participă peste 2.000 de medici din întreaga lume. „Primul program a fost instituit în 2005 și s-a axat pe tratamentul durerii. În prezent, avem 27 de programe de training online și s-a dovedit că medicii care le urmează trec examenul pentru acreditarea la Colegiul Regal al Chirurgilor cu note mai mari decât cei care nu participă la astfel de cursuri”, a spus prof. Hillier.
Clasată între primele 20 de instituții de învățământ la nivel global, Universitatea din Edinburgh are birouri în Beijing, Bombay, Sao Paulo și New York. Fondată în 1726, Școala de Medicină a Universității este renumită pentru activitatea sa educațională și de cercetare, fiind partener în cadrul Scottish Foundation Allocation Scheme care plasează tinerii absolvenți de medicină pe posturi de Foundation Doctor pe tot teritoriul Scoției; mulți absolvenți au posibilitatea de lucra cu grupuri de cercetare la nivel național și internațional.