Schimbarea medicației imunosupresoare pentru pacienții cu transplant de la produsele originale la medicamentele generice, consecutiv modificărilor produse în modalitatea de calcul a medicamentelor de pe lista C2, trebuie inițiată doar de medicul pacientului respectiv și trebuie să țină seama în primul rând de pacient și de scopul final al menținerii grefei acestuia, și nu trebuie dictată exclusiv de calcule economice, a spus prof. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant de la Cluj-Napoca, cu prilejul unui simpozion care a reunit sâmbătă, la Cluj-Napoca, peste 160 de pacienți cu transplant renal și specialiști în domeniu.
El arătat că sunt necesare studii de bioechivalență care să stea la baza licențierii medicamentelor generice și ghiduri și protocoale terapeutice care există în străinătate, dar nu încă și la noi, care să stabilească conduita de tratament și să susțină decizia de a utilza medicamentele generice la pacienții cu transplant, în relație cu riscul de rejet al acestora. Potrivit prof. Lucan, ghidurile din Olanda, Marea Britanie și Statele Unite stabilesc că medicația imunosupresoare generică este indicată în primul rând pacienților noi și celor cu risc imunologic scăzut (care au grefe de la donator viu, înrudit, cu o mare compatibilitate imunologică), și trebuie corelată cu o monitorizare atentă a pacienților.
“Nu putem schimba fără discernământ un imunosupresor cu un echivalent generic pentru că poate duce la rejet acut. În România nu există ghiduri pentru asemenea schimbare, medicația nu poate fi schimbată decât la anumite categorii de pacienți, în special pacienții noi, iar schimbarea imunosupresoarelor necesită monitorizare suplimentară”, a concluzionat prof. Lucan.
Prezent la Simpozionul de la Cluj-Napoca, Cristian Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că în foarte scurt timp – o săptămână – Ministerul va elabora un act normativ – un Ordin de Ministru – “care să arate foarte limpede cine trebuie să beneficieze de generice și în ce condiții”.
“E o onoare pentru mine să mă aflu în fața unor luptători cu viața. Discuția asta n-ar fi avut loc dacă nu s-ar fi modificat lista C2, care este foarte amplă. Medicamentele imunosupresoare pe care le utilizați sunt foarte puține. Cred că putem face astfel încât să asigurăm acest tratament deoarece sunteți pacienți cunoscuți, înregistrați, urmăriți de medici care prescriu terapia adecvată”, a spus Irimie.
El a menționat că Ministerul are în vedere elaborarea unor ghiduri în domeniu, “care să fie respectate de toată lumea” și controlul costurilor, care se poate face cu ușurință în cazul pacienților cu transplant. “Pe noi ne interesează că în unele specialități, și nu mă refer la transplant, costurile au crescut și de patru ori în condițiile în care numărul de pacienți e la fel sau chiar a scăzut”, a punctat Irimie.
“Dat fiind situațiile dvs. bine definite, terapeutica la fel și costurile bine definite cred că putem elabora un Ordin de Ministru special astfel încât să nu lăsăm la îndemâna nespecialiștilor aceste situații. Și asta o putem face foarte repede înaintând concluziile acestei întâlniri – vom putea elabora un ordin foarte repede și limpede care să arate cine trebuie să beneficieze de generice și în ce condiții”, a conchis reprezentantul Ministerului Sănătății.