Osteoporoza-una din trei fracturivertebrale nu e diagnosticata

0

Pe fondul osteoporozei, care afectează 200 de milioane de persoane la nivel mondial (conform OMS), una din trei fracturi vertebrale rămâne nediagnosticată şi netratată, ducând astfel la un risc crescut al altor fracturi vertebrale. Se poate ajunge rapid la cascada fracturilor vertebrale, care determină dureri de spate, cifoză sau gârbovire, pierdere în înălţime, depresie şi chiar deces. Statisticile arată că o fractură la şold cauzată de osteoporoză poate fi fatală în 20% din cazurile de spitalizare. Ziua mondială a osteoporozei, 20 octombrie, a fost marcată de evenimente care și-au propus o mai bună informare asupra acestei afecțiuni și a modalităților de prevenție. Specialiştii au tras un semnal de alarmă asupra pericolelor aceastei afecțiuni cu prilejul conferinței „Nu te înclina în faţa osteoporozei”, organizată de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România. Evenimentul a fost sponsorizat de Worwag Pharma.

Tot cu acest prilej sanofi-aventis Zentiva a organizat o testare gratuită pentru depistarea osteoporozei, într-un mall din Brașov, atenționând că una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 ani vor suferi fracturi osteoporotice.

În România aproximativ 3 milioane de persoane au risc de osteoporoză, dintre care 1 milion prezintă risc de fractură osteoporotică. “Îngrijorător este faptul că doar 430.000 de persoane sunt diagnosticate cu osteoporoză, dintre care numai 128.000 respectă tratamentul recomandat”, a subliniat prof. dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prezent la evenimentul de la Brașov. (D.B.)

About Author

Medica Academica

Comments are closed.