Pacienții cu sindrom ”locked-in” (scleroză amiotrofică laterală) care nu au absolut nici un fel de control asupra propriului corp au reușit să comunice cu ajutorul unei interfețe computerizate care le poate ”citi” gândurile, traducându-le în răspunsuri simple: ”da” și ”nu”, arată un studiu publicat în PLOS Biology.
Activitatea celulelor cerebrale poate modifica nivelul de oxigen din sânge, ceea ce la rândul său schimbă culoarea sângelui. Oamenii de știință au aruncat o privire în interiorul creierului acestor pacienți utilizând lumina pentru a detecta culoarea sângelui, apoi au adresat pacienților întrebări la care puteau răspunde prin ”da” sau ”nu” pentru a programa un computer să interpreteze semnalele cerebrale. Sistemul a ajuns la o precizie de 75%, ceea ce înseamnă că întrebările trebuiau adresate repetat pentru a fi siguri de răspunsul pacientului.
“Descoperirea acestei modalități de comunicare face o diferență extraordinară în ceea ce privește calitatea vieții acestor pacienți”, a spus prof. Ujwal Chaudhary, de la Wyss Center în Elveția. ”Am avut un caz în care fiica dorea binecuvântarea tatălui care suferea de sindromul ”locked-in” pentru a se căsători, însă în opt cazuri din zece, răspunsul a fost ”nu”. Motivul nu îl cunoaștem, dar cei doi s-au căsătorit, totuși”, a spus prof. Chaudhary.
Forma de comunicare este, însă, folosită mai frecvent pentru scopuri practice, de exemplu pentru a afla dacă un pacient are dureri sau dacă dorește să primească vizita familiei.