Pacienții oncologici au dreptul la două determinări ale infecției cu SARS-Cov2

0

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0., în parteneriat cu Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), au lansat Ghidul pacientului oncologic in timpul epidemiei de COVID 19, un set de recomandări și informații utile în sprijinul pacienților oncologici atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta.  (https://aliantapacientilor.ro/ghidul-pacientului-oncologic-recomandari-si-informatii-utile-pentru-pacientii-oncologici-in-timpul-pandemiei-cu-noul-coronavirus/?fbclid=IwAR3bZDIx6l-ENmRUUs-6Waj0JVNs_Pd2iBkntcSYIl4hIu_4D0wV22fkltw)

“Pe toată perioada situației de urgență pacienților oncologici le este recomandat să-și continue tratamentul și să țină în permanență legătura cu medicul lor curant. Pacienții oncologici nu fac parte din definiția de caz, dar grație demersurilor  noastre, ei intra acum într-o categorie aparte de testare. Adică pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul la 2 determinări ale infecției cu SARS-Cov2 . S-a luat această măsură pentru că asocierea dintre o afecțiune oncologică și COVID -19 poate crește rata de mortalitate a acestor pacienți. Noi, medicii oncologi, am fost în linia întâi și facem în continuare toate eforturile să nu existe discontinuități în administrarea tratamentului, pentru un management optim al bolii”, a afirmat conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, președinte SNOMR.

Ghidul cuprinde:    o secțiune de întrebări primite de la pacienți și aparținători, la care au răspuns conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu (oncolog, președintele SNOMR) și dr. Amedeia Niță (oncolog), prevederile adoptate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în legătură cu pacienții oncologici pe perioada pandemiei, proiectele prin care APCR vine în sprijinul pacienților,     informații generale despre noul coronavirus și măsurile de prevenție și protecție recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, sfaturi de nutriție de la specialiști în domeniu, recomandările psihologului pentru depășirea cu bine a acestei perioade,          linkuri utile pentru informarea corectă a pacienților și familiilor lor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.