Parlamentul European – reducerea cheltuielilor cu sănătatea va accentua decalajele

0

Membrii Comitetului pentru Sănătate Publică din Parlamentul European au avertizat statele membre că măsurile de austeritate soldate cu reducerea cheltuielilor de sănătate vor accentua disparitățile actuale. Conform Euractiv, comitetul a adoptat pe 25 ianuarie un raport asupra disparităților dintre statele membre privind speranța de viață, mortalitatea infantilă și condițiile de viață și muncă, propunând și măsuri de atenuare a decalajelor. Autorii raportului au subliniat necesitatea utilizării mai bune a resurselor și limitarea impactului crizei asupra domeniului îngrijirii sănătății.

Young female doctor

“În unele cazuri, reducerile bugetare și veniturile mai reduse obținute din impozite au condus la reducerea finanțării pentru sănătate și pentru serviciile de îngrijire pe termen lung, în timp ce cererea pentru aceste servicii este în creștere”, a spus Edite Estrele (Portugalia), autoarea raportului. Emma McClarkin (UK), cea care a redactat poziția comitetului pentru piața internă, a propus o revizuire a Directivei Europene privind transparența pentru a atenua disparitățile considerabile care se mențin în prețurile medicamentelor.

Un studiu recent al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) arată dimensiunea disparităților din UE. Astfel, un bărbat lituanian trăiește cu 20 de ani mai puțin decât o femeie din Franța. Speranța de viață a femeilor variază de la 84,4 ani în Franța la 76,2 ani în România, iar pentru bărbați de la 78,8 ani în Suedia la 65,1 ani în Lituania.

Unul din motivele acestor discrepanțe este deficitul de personal din sectorul medical. Raportul OECD arată că numărul de asistente medicale și de medici variază în limite foarte mari, și este cel mai redus în Polonia și România (Delia Budurcă) <<<

About Author

Medica Academica

Comments are closed.