Parlamentul Scoțian ia din nou în discuție dreptul bolnavilor în fază terminală de a-și pune capăt vieții după ce propuneri similare au fost respinse în 2010 când Guvernul a subliniat că nu susține o schimbare a legii, potrivit bbc.co.uk. În prezent, sinuciderea asistată este legală în Luxembourg, Olanda, Belgia și Elveția.
Susținătorii acestui drept spun că înțelegerea publicului vizavi de acest subiect a crescut din 2010. Inițiativa a aparținut parlamentarului independent Margo MacDonald care suferea de boala Parkinson. Ca urmare a decesului acesteia anul trecut, proiectul este susținut de Patrick Harvie care a afirmat că există suficientă susținere publică pentru principiul din spatele legislației.
„Consider că proiectul reprezintă continuarea unei tendințe pe termen lung către respectarea dreptului oamenilor de a lua decizii asupra propriei vieți într-un mod informat, hotărând felul de susținere de care au nevoie din partea societății”, a spus Harvie.
Propunerea legislativă menționează că doar bolnavii terminal sau cei care suferă de o boală degenerativă care face viața de nesuportat pot recurge la sinuciderea asistată. Pacientul trebuie să își anunțe medicul de familie cu privire la această intenție, iar solicitarea trebuie susținută de opinia unui medic specialist și urmată de două săptămâni în care poate fi retrasă, apoi trebuie realizată o a doua solicitare, urmată de o nouă perioadă în care se poate retrage, după care este eliberată rețeta necesară sinuciderii asistate; dacă substanța nu este utilizată în 14 zile, ea trebuie returnată.