Intensificarea ratei de testare a hepatitei C, diagnosticarea, crearea unui registru de pacienți, dar și creșterea accesului la tratament se află printre obiectivele Coaliției „Împreună împotriva Hepatitei”, organizație din care fac parte Fundația „Prof. Dr. Matei Balș”, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societatea de Gastroenterologie și Boli Hepatice, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Asociația Europeană a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA), Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), precum și companii farmaceutice.
Coaliția aduce în discuție diverse posibilități de finanțare, care să permită tratarea unui număr cât mai mare de pacienți. O astfel de posibilă sursă este cea a obligațiunilor de impact social, care presupune stabilirea de parteneriate public-private pe termen lung în vederea finanțării. Astfel, primăriile sau spitalele care apreciază că se confruntă cu un număr mare de cazuri de hepatită, pot iniția propriile proiecte de management al afecțiunii, urmând să atragă finanțarea necesară. Modelul cuprinde și o parte legată de proiecte educaționale și informare, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, având drept scop creșterea ratelor de depistare precoce a virusului hepatic C (VHC), accesul la noi tratamente și reducerea apariției de noi cazuri.
„De ce ne ocupăm acum, în această manieră, de VHC? Răspunsul e simplu: știm incidența, circa 3,4% din populație; știm că e o boală care se poate vindeca printr-o terapie adecvată și că pentru a scădea parametrii epidemiei VHC, screening-ul și terapia sunt cele mai bune metode și cele mai la îndemână. Proiectul Coaliției propune soluții pentru tratarea pacienților cronici, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că avem un număr crescut de pacienți, urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor ’80-’90. Conform datelor de incidență estimăm că în România, există aproximativ 600.000 de cazuri de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C” a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Director Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Organizația Mondială a Sănătății plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.