Persoanele cu fibrilație atrială, de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral

0

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, afectând aproximativ 1% din populaţie, arată statisticile europene. Extrapolând datele la nivelul României, 200.000 de persoane suferă de fibrilație atrială (FA). Afecţiunea determină o creştere de cinci ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii.

În lume, până la trei milioane de persoane suferă un AVC datorat FA în fiecare an. Spre deosebire de evenimentele de AVC de altă cauză, consecințele sunt mult mai severe și mai invalidante, cu probabilitate crescută de deces: 25% în prima lună și 50% în primul an.

„Deși, de peste o jumătate de secol, există resurse terapeutice pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială (antivitaminele K), din cauza riscurilor de hemoragie severă legată de această medicație, ca și a dificultăților de monitorizare, aproape jumătate dintre pacienții cu fibrilație atrială la risc de AVC nu primesc acest tratament”, a declarat prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, Șef al Secției de Cardiologie şi Proceduri Cardiovasculare de Diagnostic și al Unității de Aritmologie a Spitalului Colentina.

Principalii factori de risc pentru AVC în FA sunt atacul ischemic tranzitoriu, accidentul vascular cerebral sau tromboembolismul în antecedente, respectiv vârsta şi modificările structurale ale inimii. Alţi factori de risc relevanţi clinic sunt insuficienţa cardiacă, hipertensiunea, diabetul zaharat, sexul feminin, vârsta între 65-74 de ani şi boala vasculară. Una dintre problemele FA este reprezentată de natura silenţioasă a bolii, o treime din pacienţi nefiind conştienţi de existenţa FA. Afecţiunea atrială determină şi creșterea altor evenimente tromboembolice, a spitalizărilor, fiind asociată cu scăderea calităţii vieţii, reducerea capacităţii de exercițiu şi disfuncţia ventriculului stâng. FA este asociată cu o dublare a ratei de deces independent de alţi factori care determină mortalitatea, numeroase evenimente de AVC datorate FA putand fi prevenite printr-un tratament antitrombotic corespunzător.

„Noile medicamente care au apărut deja pe piaţă sau care vor intra în următorii ani, reprezentate de inhibitorii direcţi ai trombinei şi inhibitorii orali ai factorului Xa, promit rezultate mai bune decât tratamentul actual cu acenocumarol, scăzând riscul de AVC ischemic și/sau hemoragic, cu efecte adverse importante mai puţine şi un tratament mai uşor de realizat atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.”, a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, şeful Secției de Cardiologie Intervențională a Spitalului Universitar de Urgență București.

Un nou anticoagulant este disponibil şi în România pentru prevenția accidentelor vasculare cerebrale și a tromboembolismului sistemic la pacienții cu fibrilație atrială de cauză non-valvulară.

Boehringer Ingelheim, una din primele 20 de companii farmaceutice la nivel global, a înregistrat în 2010 vânzări nete de 12,6 miliarde de euro, investind 24% din vânzările nete în cercetare şi dezvoltare. Compania are ăeste 42.000 de angajaţi.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.