Peste 170 de fertilizări in vitro în primele cinci luni ale Programului lansat de Ministerul Sănătății

0

Peste 170 de proceduri de fertilizare in vitro au fost realizate în primele cinci luni de funcţionare ale Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, lansat anul acesta de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În perioada iulie-noiembrie, 761 de cupluri au depus dosare pentru a beneficia, gratuit, de o procedură de fertilizare in vitro.  Dintre acestea, 579 de dosare au fost aprobate, iar 171 de proceduri au fost deja efectuate în cele opt clinici înscrise în program.

Bugetul programului este de patru milioane de lei, iar Ministerul susţine financiar realizarea unei singure proceduri, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor;  transferul embrionar) și 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.

Un număr de opt clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi  Sibiu au fost admise, până la această dată, pentru a derula programul Ministerului Sănătăţii, lista unităţilor care se pot înscrie în program fiind deschisă. Programul Ministerului va continua şi în anul 2012, urmând să fie extins prin includerea a încă două clinici de specialitate din Bucureşti şi Craiova.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.