Peste o sută de români au primit celule stem de la donatori neînrudiți, în ultimii ani

0

blood-20745_1920Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a demarat Campania “Donează o șansă la viață!” care include organizarea de competiții sportive, dar și  activități de informare privind donarea de celule stem.

În București, caravana Donează o șansă la viață va fi prezentă în zilnic între orele 15:00 și 22:00, în parcurile: Drumul Taberei (în perioada 17-20 septembrie) și Alexandru Ioan Cuza (în perioada 21-25 septembrie). În zona de la intrarea principală în Parcul Drumul Taberei și în zona ”la platani” în parcul Alexandru Ioan Cuza, vor fi amplasate corturi publicitare și centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge, iar persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor afla gratuit ce grupă de sânge și ce tip de Rh au.

”Găsirea unui frate/soră de sânge care să fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca găsirea unui ac în carul cu fân. Cei diagnosticați cu o boală gravă de sânge au nevoie de un transplant de celule stem, cât mai curând posibil. Până în prezent, 112 români care sufereau de boli grave de sânge au fost transplantați cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neînrudiți, în centrele de transplant medular din București, Timișoara și Târgu Mureș. Alti zeci de bolnavi așteaptă ca un donator să fie perechea lui și să-i dea a o nouă șansă la viață. Pentru jumătate din pacienții români nu există donator pereche niciunde în lume. Găsirea unui donator pereche este o cursă contracronometru, iar șansa lor de a găsi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari înscriși în România.” a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.

Campania “Donează o șansă la viață!” este la a patra ediție și este dedicată conștientizării importanței de a ne menține sănătatea și de a avea un stil de viață activ, dar și informării și sensibilizării persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.