Politica pașilor mărunți

0

După câțiva ani petrecuți în Statele Unite, inclusiv la un MBA care i-a antrenat abilitățile de manager și investitor, Simona Bucur a decis să mai dea o șansă României și a ales farma. Sau mai degrabă farma a ales-o pe ea când la un târg de cariere din SUA compania Johnson & Johnson a recrutat-o pentru România. Și de atunci, din 2008, a decis că farma și România îi plac și sunt niște locuri unde nu te poți plictisi. >>>

Aterminat Managementul Instituțiilor europene la Cluj și în vacanțe a lucrat în Statele Unite. A aplicat apoi la un MBA, unde spune că a întâlnit profesori și oameni extraordinari. “Ce am învățat? Să tac când e de tăcut și să vorbesc când am ceva important de spus”, rezumă lecția MBA-ului la o singură frază. Nu se preda teorie, ci erau simulate proiecte din viața reală.

Apoi a participat la un târg de cariere. “Aveam impresia că nu dădusem suficiente șanse țării mele. A fost o șansă, am fost omul potrivit, la locul potrivit, la timpul potrivit”. După care a urmat șocul Bucureștiului, cu atât mai mare pentru un om care experimentase în România numai viața în Ardeal. Pe de altă parte, a intrat într-o firmă mare, “cu multe oportunități” și o cultură corporatistă bine definită. “Am intrat direct în pâine”, spune ea.

Prima sa poziție a fost junior new business development manager – se ocupa de pregătirea lansării unor noi produse. Însă întârzierea cu care se actualizează lista de compensate face ca firma să nu aducă în România produse care sunt rambursate pe alte piețe încă de acum patru ani.

Din 2009 este corporate affairs manager, se ocupă de depunerea dosarelor de preț și rambursare pentru produsele firmei, precum și de relațiile guvernamentale. Ce face? Health economics și farmaco-economie – știința folosirii medicamentului celui mai bun în condițiile unor resurse limitate. Cu alte cuvinte, manevrează balanța preț/ca-litate. În plus, încearcă să asigure predictibilitate climatului legislativ și de reglementare local din domeniu.

Spune că o țară e un mare colos despre care nu te poți aștepta să se miște de la un an la altul. Însă e optimistă că lucrurile încep să se schimbe și la noi, există presiune pe implementarea legislației europene și, mai ales “începe să existe și o masă de tineri profesioniști, între 25 și 45 de ani, care sunt conștienți de drepturile lor civice” și încep să le și ceară. “Simt că începe să existe un pic de trezire civică”, spune ea.

Crede în “politica pașilor mărunți” și încearcă să-și țină în frâu nerăbdarea. În ceea ce privește finanțarea sănătății și reformele, spune că acestea trebuie să meargă în paralel, bidirecțional, nu poți face reformă fără o alocare adecvată. Împreună, cele două componente vor conduce în final la rezultate. “Chiar din cauza subfinanțării există probleme de ineficiență a chelturirii banilor publici. Nu neg că există loc de economii semnificative, dar nu ne putem permite să fim tratați ca într-o țară bananieră până atingem aceste economii”, crede Simona Bucur.

Cum e în farma? “Farma e dinamică, frumoasă și nu te plictisești niciodată, te ține în priză”.

Să nu ne supraevaluăm așteptările, să ceri de nenumărate ori până ca celălalt să sesizeze nevoia și o abordare realistă în ceea ce face sunt lecțiile pe care spune că le-a învățat până acum.

În același timp, echilibrul, consistența mesajului și viziunea pe termen lung sunt cele trei elemente pe care încearcă să nu le piardă din vedere în tot ceea ce face. <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.