Ponderas: 3 milioane de euro pentru Programul Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică

0

Două sisteme de chirurgie computerizată daVinci Xi vor reprezenta bazele Programului Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din cadrul Ponderas Academic Hospital, singurul astfel de program din România. Unul dintre roboți va fi destinat blocului operator, iar cel de-al doilea va fi instalat în Surgical Training Institute, centru dedicat instruirii continue a medicilor, înființat în urmă cu 18 ani și care deja a pregătit peste 2000 de chirurgi.
Până în acest moment, investiția spitalului depășește 3 milioane de euro și constă în achiziția sistemului chirurgical daVinci Xi și a întregului echipament necesar utilizării multidisciplinare, precum și instruirii continue în aceste tehnici.
„DaVinci Xi, cea mai nouă generație de roboți chirurgicali, se integrează perfect în Ponderas Academic Hospital, spital multidisciplinar care face performanță chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa. În cadrul Programului Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România, daVinci Xi este pus în mâinile unei echipe de profesioniști cu peste 30.000 de operații minim invazive și peste 1000 de intervenții chirurgicale robotice”, a afirmat Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Director Medical Ponderas Academic Hospital.
DaVinci XI este un sistem computerizat, interpus între chirurg și pacient, menit să susțină prestația chirurgicală a medicului, aducând importante beneficii pacientului prin reducerea complicațiilor și a timpului de refacere. Față de generațiile anterioare, daVinci Xi aduce beneficii tehnologice superioare: alături de vedere 3D și HD, care poate fi mărită de peste zece ori, deține patru brațe multifuncționale, inteligente, la care se atașează instrumente cu potențial de rotire 540 de grade în 7 direcții, permite repoziționarea mesei de operație în timpul procedurii precum și rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului; toate aceste îmbunătățiri susțin extinderea fără precedent a gamei de aplicabilitate a acestei tehnologii.
„Robotul permite abordarea unor zone diferite, cu implicații complexe în chirurgia oncologică, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, pediatrie, ginecologie, chirurgie toracică, endocrină sau ORL. Minim-invaziv trebuie să fie standardul chirurgiei, nu în viitor, ci astăzi”, a adăugat Prof. Asoc. Dr. Copăescu.
Cu ajutorul daVinci Xi, chirurgul este mult mai aproape de zona operată, are o vizibilitate extrem de clară. În plus, robotul scalează mișcările chirurgului – o mișcare amplă a acestuia este tradusă de robot într-o microdisecție foarte fină, mai sigură. Un alt avantaj semnificativ este că robotul filtrează tremorul inerent, crescând precizia mișcării. DaVinci Xi îi permite medicului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică sau deschisă, cum ar fi pelvisul sau loja timică, unde există structuri vitale pe care le poate proteja mult mai sigur decât prin alte tehnici operatorii. Gesturile precise permit disecția de mare acuratețe, milimetrică, a structurilor bolnave sau lezate. Astfel, chirurgul este sigur că a îndepărtat complet tumora și nu a afectat țesutul sănătos. Pentru pacient, acest lucru înseamnă că nu va suferi consecințe sau complicații cu impact semnificativ asupra calității vieții acestuia – rata complicațiilor fiind semnificativ scăzută față de alte tipuri de operații.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.