Revista Avantaje şi-a făcut o misiune de suflet ca, la fiecare ediţie a Galei Femeia Anului, să premieze femei obişnuite cu poveşti neobişnuite. Sunt eroine anonime care alcătuiesc comunitatea femeilor puternice, a femeilor curajoase care nu acceptă verdictul „nu se mai poate face nimic!”, care îşi transformă tragedia personală într-o șansă de a schimba viața celor care trec prin situații similare.
Anul trecut, la Categoria „Apărarea şi Promovarea Drepturilor Femeii”, am premiat o cititoare Avantaje, Eleonora Pokola (foto), pentru curajul de a-și asuma experienţa personală scriind o carte, primul testimonial de violenţă domestică din România. Este inginer chimist de profesie, locuieşte în Cluj Napoca, are 49 ani, este mamă a doi copii, este supravieţuitoare a unui cancer de sân şi a hepatitei C. Am susţinut-o în publicarea acestor mărturii, tocmai pentru ca din exemplul ei curajos să se inspire şi alte femei. Poate că astfel vor fi mai multe şanse de a înţelege şi a limita fenomenul violenţei domestice în România. Poate că, inspirate de exemplul ei, cele care sunt deja victime vor găsi resursele interioare pentru a se scutura de povară şi de a-şi redobândi demnitatea şi respectul.
Dincolo de povestea adevărată a eroinei, cartea este un ghid practic care oferă informaţie utilă celor care se regăsesc în situaţii similare sau cunosc persoane care se confruntă cu violenţa domestică, sub toate formele sale: violenţă fizică, verbală, emoţională sau financiară; forme mai subtile, care nu lasă vânătăi, dar care afectează profund demnitatea femeii.
În „Povestea unei supravieţuitoare”, publicată la Editura Amaltea, cititoarele vor afla care sunt cauzele acestui fenomen, cum arată portretul psihologic al agresorului, care se poate depista încă de la începuturile relaţiei de cuplu, care sunt drepturile juridice ale femeilor agresate şi unde pot găsi ajutor.