Delia Budurcă
Echilibrul dintre costuri, calitate și siguranță este principala provocare în managementul spitalicesc, a declarat în cadrul unui interviu în exclusivitate acordat Medica Academica Ronald Reed, președinte și director general al Spitalului Mercy din orașul american Iowa, un spital privat cu 235 de paturi.
“ |
Cred că totdeauna trebuie păstrat echilibrul între costuri, calitate și siguranță. Dacă te uiți la procentul din PIB cheltuit pentru sănătate și la calitate, și poți evalua rezultatele prin indicatori ca mortalitatea și morbiditatea, pentru un spital individual poți compara costurile spitalului tău cu ale altora similare, și calitatea serviciilor oferite”, a explicat Ronald Reed.
Pornind de la indicatorii de sănătate din România și evaluându-i unul după altul, se pot identifica și prioritiza exact problemele care trebuie să fie adresate, iar un bun punct de pornire, în opinia specialistului american, ar putea fi cancerul cervical, unde țara noastră se află în cele mai defavorabile statistici din Europa.
Specialistul american distinge trei aspecte diferite ale oricărui sistem de sănătate, și anume: procentul populației acoperite, finanțarea și cum este livrată sănătatea. “În SUA pot spune că furnizăm îngrijire medicală aproape tuturor persoanelor, există modalități de finanțare și publice și private, iar sistemul de furnizare e mai mult privat, dar există și entități publice. Reforma Obama extinde acoperirea asigurărilor cu 17 milioane de americani, în principal adulți, aflați sub nivelul de sărăcie. Costurile reformei sunt ridicate, 1 000 miliarde de dolari”, a punctat Reed. Referindu-se la România, el a precizat că acoperirea sistemului social de asigurări – pentru toți românii – e un punct pozitiv, însă procentul din PIB cheltuit pentru sănătate, de 3,2%, este mult mai redus decât în alte state europene. Pentru comparație, în SUA cheltuielile cu sănătatea ajung la 16% din PIB, iar în statele din UE se cheltuiesc 10 – 10,5% din PIB.
Specialistul american a precizat că oferta spitalelor private ar trebui să fie luată în considerare și în România, și a apreciat că descentralizarea este o oportunitate pentru eficientizare și pentru ca spitalele să servească mai bine nevoile comunităților locale. De asemenea, a remarcat „calitatea oamenilor, bine educați și deschiși”.
Spitalul privat Mercy din Iowa are 235 de paturi și se deservește, alături și de alte spitale, o regiune cu o populație de 330.000 de persoane. Colaborează cu 12 clinici de îngrijire primară, dar colaborarea nu este exclusivă.
Pentru a eficientiza activitatea spitalul a organizat și un serviciu de call center, care primește 4000 de apeluri pe an. “E un serviciu non‑stop, e foarte util pentru că elimină drumurile și consulturile inutile. Nu utilizăm asistente medicale, ci medici tineri, asistenți ai unor mari profesori, pentru a evalua și discuta cu pacienții”, spune directorul spitalului Mercy.
Ronald Reed s-a aflat în România în cadrul unui program organizat de Guvernul SUA. A avut întâlniri la București și Cluj-Napoca cu manageri de spital, medici, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, studenți.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica