Prima cisternografie cu substanță de contrast intratecală, o premieră în România, a fost realizată în luna martie la Centrul Medical ProVita, potrivit unui comunicat de presă. Procedura a salvat viața unei paciente cu risc major de meningită și a fost dusă la bun sfârșit de doi neurochirurgi – dr. Ionuț Gobej și dr. Dorin Bică și de specialistul în radiologie, imagistică medicală, dr. Gina Zaharia.
“Pacienta în vârstă de 50 ani avea o problemă de sănătate urgentă, care îi putea pune în pericol viața: o fistulă care determina o scurgere spontană a lichidului cefalorahidian pe nas și în gât. Afecțiunea nu avea o cauză evidentă, iar pacienta nu prezenta alte probleme de sănătate. Existența unei astfel de fistule duce la un risc major de meningită, boala ce poate fi fatală.”, a explicat dr. Ionuț Gobej. Pasul următor pentru a rezolva afecțiunea era localizarea fistulei, pentru a putea identifica regiunea ce trebuie adresată chirurgical. Fistula poate fi localizată, în general, în multiple poziții anatomice, iar operația nu se poate realiza “în orb”.
“Cea mai performantă metodă de punere a diagnosticului în caz de fistule este aceea de a injecta contrast în spațiul subarahnoidian (de obicei la nivel spinal – puncție lombară). Ulterior, după ce substanța ajunge la nivel pericerebral prin difuziune, după aproximativ o oră, se realizează un IRM (imagistică prin rezonanță magnetică). Dacă există o comunicare cu exteriorul, prin fistulă, la acest nivel se va scurge și substanța de contrast, fapt perfect evidențiabil pe acest IRM”, a adăugat dr. Gina Zaharia.
În acest caz, însă, diagnosticul anatomic al fistulei nu s-a putut pune folosind secvențele IRM clasice, dr. Dorin Bică și dr. Ionuț Gobej propunând în schimb varianta unei cisternografii RM cu substanta de contrast intratecală.
Această metodă imagistică este utilizată pentru a pune în evidență spațiile subarahnoidiene din jurul măduvei spinării, creierului și nervilor intradurali (dura mater este membrana ce limitează creierul și măduva).
Există numeroase tipuri de cisternografii: IRM, CT, RX, cu trasori radioactivi etc. Standardul de aur este reprezentat de cisternografia RM cu substanță de contrast (gadolinium) realizată intratecal (în spatiul subarahnoidian, prin puncție lombară), pentru ca are o sensibilitate și o specificitate ce se apropie de 100% și pentru că reprezintă investigația cu cele mai puține reacții adverse. CT-ul iradiază și evidentiază anatomia mai puțin bine, Rx ul este inexact și depășit moral, trasorii radioactivi iradiază și localizarea este imprecisă.
Această procedură se adresează doar fistulelor spontane și uneori celor postoperatorii, care poti fi localizate în multiple zone, spinale sau craniene. Diagnosticul acestor fistule este, adesea, extrem de dificil.
“În România nu a fost raportată până în prezent nicio cisternografie RM cu substanță de contrast intratecală, existând multi pacienți care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru diagnostic și tratament”, a explicat dr. Ovidiu Palea, managerul centrului medical.
După stabilirea diagnosticului corect și realizarea operației, fistula a fost închisă, iar pacienta se află la domiciliu, fără sechele postoperatorii.