O româncă din Iaşi a devenit câştigătoarea locului trei în concursul pentru decernarea premiului UE pentru jurnaliştii din domeniul sănătăţii, aflat anul acesta la prima ediţie. Premiul întâi a fost decernat franţuzoaicei Estelle Saget, cu articolul Schizofrenia explicată familiei şi prietenilor, publicat în L’Express. Lucrarea priveşte modul în care este abordat, în spitalele din Franţa, managementul schizofreniei, dublat de dificultăţile cu care se confruntă familiile şi prietenii celor afectaţi de această boală.
Aceste realităţi din viaţa de zi cu zi a celor implicaţi sunt prezentate sub forma unor relatări ale lor cu privire la evenimente şi momente dificile cu care s-au confruntat. Locul al doilea a revenit lituaniencei Audre Srebaliene, cu articolul Soră de sânge, publicat în jurnalul Savaitinis. Aici este abordată problema donorilor de organe, personajul principal fiind o tânără de 25 de ani, care acceptă să se înscrie voluntar într-un program pentru donorii de măduvă. Astfel, ea devine prima femeie din Lituania care donează măduvă unui pacient cu cancer cu care nu este rudă, dându-i astfel o şansă la viaţă. Locul al treilea a revenit româncei Emilia Chişcop, cu lucrarea Poveste mişcătoare despre voinţă şi curaj, publicată în Ziarul de Iaşi.
Lucrarea prezintă povestea Laurei, o femeie care, în ciuda faptului că suferă de schizofrenie, reuşeşte să ducă o viaţă normală, fiind de profesie medic şi totodată să câştige custodia copilului ei în urma divorţului. Abordarea se face prin prisma prejudecăţilor societăţii cu privire la pacienţii schizofrenici, care sunt cel mai adesea catalogaţi ca nebuni şi discreditaţi socio-profesional, motiv pentru care personajul principal ţine secret faptul că suferă de această maladie de peste 20 de ani, reuşind să lupte cu boala, însă nu şi cu prejudecăţile oamenilor. Un aspect important al povestirii este obţinerea custodiei copilului în ciuda afecţiunii de care suferă, victorie ce reprezintă, de fapt, mai mult decât o reușită în temeiuri legale, o victorie asupra întregului sistem care tinde să-i discrimineze pe cei care au avut, în istoricul medical, vreo internare într-o secţie de psihiatrie.
La concurs au participat 304 jurnalişti din 27 de state europene, cu un total de 468 de lucrări. Stabilirea câştigătorilor concursului a fost hotărâtă de către juriu în septembrie. Festivitatea de premiere s-a ţinut pe 29 octombrie, în Bruxelles, în prezenţa nominalizaţilor, ONG-urilor din sănătate, ataşaţilor pe probleme de sănătate, fiind oficiată de fostul Comisar European pentru Sănătate, doamna Androulla Vassiliou.