Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Nicolae Duţă, a anunţat că există medici care au continuat să prescrie medicamente pentru persoane decedate încă din 2008 fără să ştie că aceste situaţii se văd de către CNAS prin intermediul Sistemului Informaţional Unic Integrat (SIUI). “Consolidarea bazelor de date au început să-şi arate efectele şi cel puţin prescripţiile pentru morţi apar foarte exacte şi sunt de un tragism hilar; încă se mai încearcă acest lucru şi medicii nu au înţeles că sistemul îi vede”, a spus Duţă. El a precizat că în toate aceste cazuri CNAS “şi-a recuperat banii”.
Preşedintele CNAS a anunţat într-o conferinţă de presă lansarea a două proiecte de informatizare finanţate prin fonduri europene – dosarul electronic de sănătate şi prescripţia elecronică – care vor completa strategia de informatizare în sănătate.
Proiectul privind prescripţia elecronică, în valoare de 48,5 milioane lei, din care 31,7 milioane lei este asistenţă financiară nerambursabilă va însemna informatizarea reţetelor şi posibilitatea urmăririi acestora şi a onorării lor. Astfel, pacientul se prezintă la medic cu cardul de asigurat, medicul conectează cardul la calculatorul propriu, reţeta este emisă şi apare la farmacii, apărând în sistem unde este onorată. Există şi posibilitatea achiziţiei fracţionate a medicamentelor, în cazul în care pacientul ia un singur medicament din ce are pe reţetă.
Cardul va elimina posibilitatea ca în numele unui pacient să fie prescrise reţete care să nu ajungă, practic, la el. Proiectul se va implementa în Bucureşti într-o perioadă de un an.
Proiectul privind Dosarul Electronic al Sănătate (DES) are o valoare de 164,3 milioane lei, din care 132,5 milioane lei asistenţă financiară nerambursabilă, şi se va implementa în doi ani.
“Acest proiect, cel mai dificil dintre toate, va presupune o relaţionare în timp real între toţi furnizorii de sănătate. DES va documenta orice diagnostic într-o manieră standardizată”, a punctat Nicolae Duţă. El a precizat că pentru ca pacientul să-şi poată vizualiza dosarul de sănătate va fi nevoie ulterior de un alt proiect informatic, specific.
În ceea ce priveşte tipărirea cardurilor de sănătate şi distribuţia acestora, preşedintele CNAS a precizat că producţia acestora va începe în august, iar distribuţia acestora va lua câteva luni. Cardurile vor fi operaţionale din luna decembrie, urmând ca sistemul să fie operaţional la nivel naţional în primăvara anului viitor.
Duţă a precizat că se află în curs de integrare în SIUI şi celelalte case de asigurări, OPSNAJ, transporturi, după parcurgerea unor etape suplimentare legate de securitatea datelor.