Prevalenţa hepatitei C, dublă în Bucureşti

0

În Bucureşti şi în judeţul Caraş Severin prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitei C este dublă faţă de media ţării, arată rezultatele unui program gratuit de screening care a implicat testarea a 11.471 de persoane, screening susţinut de compania Merck Sharp & Dohme.

Campania s-a derulat în 27 de oraşe ale ţării, în perioada 1 – 6 august, prin laboratoarele Bioclinica. Au fost descoperite 877 de persoane pozitive din cele 11.471 testate, ceea ce corespunde unei prevalenţe medii de 7,65%.

Pe judeţe, cele mai mari procente au fost înregistrate în Bucureşti (14,67%), Caraş Severin (15,38%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,60%), Botoşani (9,60%). Tot valori peste media pe ţară s-au înregistrat în judeţele Braşov, Bihor, Argeş, Galaţi, Dolj, Cluj. La polul opus se află judeţul Alba, unde prevalenţa a fost de 1,98%, de două ori mai mică decât în judeţele cu cele mai bune valori înregistrate.

Infecţia cu virusul hepatitei C (VHC) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice din lume, fiind răspunzătoare de 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice şi 30% dintre ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice şi din cancerele hepatice. O caracteristică majoră a hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boală hepatică cronică. Cel puţin 75% dintre bolnavii de hepatită acută C dezvoltă într-un final infecţia cronică. La nivel mondial 3% din populaţie este purtătoare de VHC.

Boala acută este similară altor forme de hepatite, majoritatea pacienţilor putând fi asimptomatici. 75-85% dintre pacienţii infectaţi cu VHC vor dezvolta hepatita cronică, ce poate varia ca grad de severitate, dar care frecvent poate conduce la afectare hepatică severă. Diagnosticul se bazează pe detectarea anticorpilor anti-VHC în organism. La acest moment nu există încă un vaccin contra hepatitei C.

Grupurile cu cel mai mare risc sunt persoanele care au făcut o transfuzie înaintea anului 1992, când au fost introduse teste de screening foarte sensibile, persoanele expuse frecvent la produse de sânge, personalul medical care se poate înţepa cu ace infectate, consumatorii de droguri intravenoase şi sugarii născuţi din mame infectate cu HCV.

Hepatita acută C are o perioadă de incubaţie de 7-8 săptămâni, când pacientul e asimptomatic. 15% dintre indivizii infectaţi elimină virusul spontan, iar 85% dezvoltă boala cronică, variind în severitate de la afectare asimptomatică la fibroză, ciroză (20-30%) şi cancer hepatic (1-4%). Hepatita C este curabilă, la 5 ani după tratament 99,2% dintre pacienţi rămânând nedetectabili. Un tratament modern implică tripla terapie, care adaugă un inhibitor de protează tratamentului standard, cu interferon pegilat şi ribavirină.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.