Prezentarea tardivă la medic a crescut decesele cauzate de cancerul de sân

0

În ultimii doi ani, marcați de pandemie, a crescut numărul deceselor cauzate de cancerul de sân, fie neurmărit, prin recidivă după mulți ani (10-20 ani), fie generând al doilea sau al treilea cancer, a afirmat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX. ”Prezentarea tardivă la medic din cauza fricii de a nu se infecta cu virusul SARS- COV-2 a contribuit la situația gravă în care ne aflăm”, a subliniat președintele asociației de pacienți în contextul derulării campaniei ”Zilele Roz”, dedicată prevenirii cancerului de sân, octombrie fiind luna internațională de conștientizare a Cancerului de Sân.

”Este foarte importantă depistarea în stadii incipiente, pentru că supraviețuirea este mai bună o dată cu diagnosticul în stadiul 1 si 2 de boală. Cu cât reușim să avem stadii incipiente, cu atât tratamentele sunt mai ușor de aplicat. Importantă este și urmărirea post terapeutică adecvată pentru depistarea asimptomatică a recidivelor”, a spus  conf. univ. Dr Daniela Zob, medic primar oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București în cadrul evenimentului online “Cancerul de Sân în actualitate – de la prevenție și diagnosticarea timpurie la tratament” (18 octombrie) organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX în cadrul celei de-a opta ediții a “Zilele Roz”.

Aproximativ 3% dintre cancerele de sân sunt asociate unei sarcini. Despre această asociere, impactul asupra mamei și bebelușului, dar și despre ce se poate face în această situație, a vorbit  dr. Dragos Median, medic primar oncologie medicală, de la Spitalul Filantropia. “Cancerele sunt mai agresive în timpul sarcinii și sunt diagnosticate mai târziu prin prisma simptomatologiei; tratamentul în timpul sarcinii are un obiectiv foarte clar, acela de a controla boala și de a duce nașterea la termen. O monitorizare riguroasă este absolut necesară’’, a explicat dr. Dragoș Median.

Dr. Cristian Ioan Bordea, medic primar chirurgie oncologică din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București a vorbit despre reconstrucția mamară în cancerul de sân. Acesta a subliniat faptul că “Incidența maximă a cancerului mamar în România este 40-65 de ani. Pentru păstrarea imaginii corporale pozitive, pentru o componentă estetică, de reintegrare și de scădere a riscului de limfedem al brațului, intervențiile chirurgicale au evoluat foarte mult; reconstrucția sânului ameliorează calitatea vieții pacientelor, evitând impactul psihologic, social și sexual al mastectomiei’’.

Asociația OncoPacienților PHOENIX a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân prin oferirea a peste 150 de pachete cu creme și materiale informative pentru pacientele cu  cancer la sân internate la Institutul Oncologic „Prof. Dr Alexandru Trestioreanu” București, cu sprijinul MagnaPharm, a distribuit – peste 10.000 de  flyere educaționale pentru autoexaminarea sânilor, în București, Constanța și Focșani, a realizat 105 de ecografii mamare gratuite la tinerele sănătoase, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Cancerele de sân  sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Conform estimărilor, o femeie din 8 va face cancer la sân în timpul vieții, de aceea diagnosticarea precoce este esențială pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar să supraviețuiască cât mai mult timp și cât mai bine. Diagnosticarea și tratarea cancerului mamar, la fel ca și în cazul celorlalte tipuri de cancere, au fost perturbate de pandemia de Covid-19.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.