Primii 50 de absolvenți ai Health Technology Assessment Master Class

0

Tarus Media Health Events a organizat primul training dedicat Evaluării Tehnologiilor Medicale la care au participat 50 de reprezentanți ai autorităților și companiilor din industria medicală precum și directori de spitale. Cursul a fost susținut de doi specialiști, Dr. Marieke Krol și Dr. Job van Exel de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, diplomele fiind acordate de aceeași instituție autorizată. Cursul se înscrie în seria training‑urilor pe subiecte de maximă importanță pentru sistemul de sănătate din România inițiată de Tarus Media Health Events. Seria continuă în toamnă cu Health Economics Master Class – Advanced Level și Health Economics & Policy organizate la București.

 

Ce este Evaluarea Tehnologiilor Medicale (Health Technology Assessment)?

Esența Evaluării Tehnologiilor Medicale o reprezintă determinarea celui mai bun raport valoare-preț. Această evaluare se face în funcție de mai mulți factori – economici, organizaționali, etici – și configurează elementele pro și contra ale unei noi politici de sănătate, ale unui nou tratament sau serviciu medical.

Ce  spun  participanții?

Conf. dr. Alexandru Rafilă, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii: „În ceea ce priveşte evaluarea tehnologiilor medicale, am două comentarii de făcut. Acest tip de activitate este important pentru România, el trebuie dezvoltat pe baze sănătoase şi profesioniste şi poate să constituie un răspuns care să ţină seama de nevoile pacienţilor și de posibilitățile pe care le are sistemul de sănătate în momentul de față și în viitor. Cel de-al doilea palier este cel de natură administrativă. La nivelul Ministerului Sănătății s-a creat un serviciu care să se ocupe de evaluarea tehnologiilor medicale, inițial într-o variantă rapidă. Suntem în curs de organizare și sperăm ca până la începutul lunii august acest serviciu să devină funcțional. La nivel de serviciu sunt prevăzute 8 persoane, un șef și 7 specialiști și personal de execuție. Ne vom folosi şi de alte resurse pe care le are ministerul în momentul de față. În momentul de față, mă refer la direcția specializată şi la Direcția farmaceutică. Implementarea conceptului depinde și de interesul industriei farmaceutice de a-și dezvolta la nivelul fiecărei companii un grup de specialiști care să poată fi implicați în procedurile necesare evaluării tehnologiilor medicale, pe de o parte, iar la nivel guvernamental, în stabilirea unei relații de natură administrativă care să permită  solicitări din partea companiilor farmaceutice pentru evaluarea de noi molecule sau de noi implicații terapeutice pentru moleculele vechi. Acestea trebuie făcute în mod transparent și care să ducă la rezultate care să permită treptat accesul pacienților la medicamente disponibile la nivelul Uniunii Europene.

„Suntem în curs de organizare a serviciului de Evaluarea a Tehnologiilor Medicale în cadrul Ministerului Sănătății și sperăm ca până la începutul lunii august acest serviciu să devină funcțional.”

Dr. Ioana Bianchi, consilier, Ministrul Sănătății: „Este foarte important ca persoanele care iau decizii cu impact major asupra politicilor de sănătate să beneficieze de o formare care să țină seama de tendințele europene în domeniu. Health Technology Assessment reprezintă un instrument de prioritizare a deciziilor de rambursare a tehnologiilor medicale (sunt incluse medicamentele, dispozitivele medicale, serviciile medicale). Trebuie înțeles că HTA este doar o componentă a acestor decizii, care mai sunt influențate și de alți factori: sociali, economici, politici. HTA este o modalitate obiectivă de a oferi decidenților informații bazate pe dovezi.“

Dr. Daniel Popescu, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly: „Există două abordări care ar trebui precizate şi introduse în curs. În primul rând, nu poţi să vorbeşti despre Health Technology Assessment la nivel general, trebuie să iei în calcul valorile Uniunii Europene, acest grup bazat pe mai binele cetăţenilor. În momentul în care introduci valorile societale din ţările Uniunii Europene în calculul oricăror tehnologii, o să ai un pic alt rezultat deoarece sunt şi alte lucruri de care trebuie să ţii cont.  În al doilea rând, nu s-a făcut nicio dezbatere publică în nici un stat vizavi de costurile per „qualy” pe care ar fi dispuşi asiguraţii să le plătească. Toate aceste lucruri au fost rezolvate de experți tehnici, foarte buni de altfel, dar niciodată nu a fost implicată societatea printr-o dezbatere publică reală. Este necesar ca asiguraţii să poată spune ce îşi doresc: o autostradă care costă 10 miliarde sau o sănătate mai bună pentru marea majoritate?”

Dr. Horia Cristian, partener Mediqual Management: „Evenimentul este foarte important. El aduce în atenția profesioniștilor din domeniul sanitar relevanța evaluării tehnologiilor medicale, a impactului acestora la nivel social, dar și impactul în sănătatea publică și sănătatea personală a fiecărui pacient. Cei care iau decizii au nevoie de HTA pentru ca acestea să nu fie arbitrare, ci bazate pe dovezi. Această inițiativă este un început foarte bun, cred că impactul complet al introducerii acestui concept în sistemul de sănătate din România se va vedea în 5-10 ani. Chiar și în țările civilizate este greu de evaluat, transformarea se produce foarte greu. Dar la un moment dat ea se va produce. Ca în orice sistem în care există o evaluare sunt câțiva factori care stimulează transformarea și cred că domeniul privat este unul dintre ei. Ne putem aștepta ca sistemul privat să introducă evaluarea tehnologiilor medicale și ei să dea un exemplu, să fie un actor în sistem care generează o tendință.”

Dr. Adrian Pană, Consultant în Management Sanitar: „Consider că un curs pe evaluarea tehnologiilor medicale de genul celui organizat zilele acestea de Tarus Media în România este o oportunitate binevenită, aș putea spune chiar esențială pentru implementarea conceptului în sistemul de sănătate din România. Faptul că acest curs a fost prezentat de către doi profesori cu experiență de la Universitatea din Rotterdam nu face decât să aducă un plus valoare informațiilor furnizate. Acestea au fost prezentate atât pe înțelesul celor care nu aveau nicio cunoștință anterioară, cât și al celor care și-au dorit să facă o actualizare a cunoștințelor lor. Conceptul este necesar să fie înțeles, pe de o parte, de cei cărora li se aplică, în speță companiilor de medicamente, celor de dispozitive medicale sau furnizorilor de servicii medicale – fie ei publici sau privați. Aceștia vor trebui să își construiască strategiile pe viitor pentru introducerea produselor și serviciilor pe care le furnizează în sistemul public de sănătate din România. Pe de altă parte, conceptul evaluării tehnologiilor medicale este esențial să fie înțeles foarte bine și de cel care-l reglementează, și anume decidentul de la Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate sau alte instituții publice cu rol în reglementare. Conceptul este unul tehnic, extrem de specializat, care necesită  acumularea de informație sintetică, bogată și foarte strict specializată. Aș dori să mai subliniez faptul că atât munca de elaborare a unui dosar pentru evaluarea tehnologiilor, cât și a evaluării dosarului este o muncă de echipă, care cuprinde: profesioniști din  domeniile medicale sau disciplinele clinice care au cunoștințe extinse de medicină bazată pe dovezi și evaluarea critică a studiilor clinice, specialiști în economie socială, modelare economică, econometrie, persoane care au specializare în sociologie, în politici publice și a celor care sunt responsabili de partea de etică și de organizare a sistemului de sănătate.”

 

„Conceptul evaluării tehnologiilor medicale este esențial să fie înțeles foarte bine și de cel care‑l reglementează, și anume decidentul de la Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate sau de la alte instituții publice cu rol în reglementare.”

 Dr. Diana Axinte, Director Medical, Spital Municipal Pașcani: „Cursul a fost extrem de util mai ales că problemele care s-au discutat sunt cvasinecunoscute în România, iar problema costurilor este centrală. Părerea mea, în calitate de director medical, este că banii din sistem nu sunt utilizați corespunzător. Există pierderi foarte mari prin faptul că nu se cunosc costurile generale și nu se calculează exact care sunt costurile pe fiecare serviciu medical, astfel încât se ajunge ca o afecțiune să aibă un cost într-un spital și un altul, poate de zece ori mai mare, într-un alt spital. Problema costurilor este necesar să fie evidențiată în fiecare spital, până la ultima tabletă. Aceasta înseamnă sisteme informatice care să centralizeze toate costurile la externare, de exemplu. Acest lucru l-am învățat aici, să calculăm costurile versus beneficiile generate astfel încât să utilizăm eficient bugetele.

„Problema costurilor este necesar să fie evidențiată în fiecare spital până la ultima tabletă. Acest lucru l-am învățat aici, să calculam costurile versus beneficiile generate astfel încât să utilizăm eficient bugetele.”

 Dr. Carmen Mihai, Government Affairs Manager, Sanofi-Aventis: „Inițiativa este binevenită, deoarece înțelegerea mecanismelor de HTA este esențială atât pentru industria farma, cât și pentru autorități. Dincolo de decizia economică, la baza căreia stă evaluarea HTA, cred că trebuie să luăm în considerare și decizia etică. Consider că trebuie să fie un bun echilibru între «value for money» and «value for life».”

Simona Bucur, External Affairs Manager, Janssen: „Evenimentul are o importanță foarte mare în ce privește nivelul nostru de educare privind HTA. Fiind o practică curentă în multe alte țări, este un lucru necesar să evaluezi care sunt costurile unor beneficii pe care le aduc medicamentele. Noi nu avem educația de bază, nici autoritățile și nici companiile. Acum deocamdată stabilim vocabularul pe care trebuie să-l folosim și care sunt elementele principale la care trebuie să ne uităm. Pentru mine este un prim pas extraordinar de important în ceea ce privește următorii 2-3 ani până la introducerea unui HTA real în România. Vorbim de un HTA interimar deocamdată, deoarece nu există costuri reale în România și nu putem să stabilim care sunt beneficiile și costul real al intervențiilor pe care le înlocuiesc terapiile noi”.

Florentin Scarlat, External Affairs & Communications Manager, MSD: „Acest curs a fost foarte util în special din perspectiva implementării evaluării tehnologiilor medicale în România pe termen scurt și mediu. Este cu siguranță un pas înainte pentru o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă acest concept la nivel european.”

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.