Jumătate dintre studenții anului cinci al Facultății de Medicină din cadrul Universității “Titu Maiorescu” din București au ales cursul opțional de Farmacologie Homeopată, primul curs de acest fel susținut în România. Cursul durează un semestru, are la bază volumul “Farmacologia homeopată generală”, primul din seria de lucrări aparținând prof. dr. Dumitru Dobrescu, care se află la baza definirii unei noi științe medicale – Farmacologia Homeopată și reprezintă un pas important pentru pregătirea viitorilor medici, spun profesorii.
“Este un pas important pentru homeopatie, metodă de tratament pentru care există legislație, care se practică, dar care nu se predă în universități. Mai există cursuri de homeopatie în țară, în Oradea și la Brașov, dar acesta este un curs original care vizează introducerea unei noi ramuri – a farmacologiei homeopate care descrie toate aspectele privitoare la medicamentul homeopat. Homeopații ar trebui să își schimbe modul de abordare, transferând accentul de pe metoda terapeutică pe ideea de știință medicală. Dacă există interes, probabil cursul va fi extins la două semestre”, a spus dr. Ileana Rândașu, medic homeopat care va susține cursul.
Remediile homeopate, folosite alături de cele alopate
Academician Prof. Dr. Docent Dumitru Dobrescu, considerat părintele homeoterapiei, care a susținut cursul de deschidere, a subliniat importanța cunoașterii de către medici a homeopatiei și a medicamentelor homeopate, astfel încât, în practica zilnică, să poată folosi remediile homeopate în egală măsură ca și pe cele alopate, în funcțiile de necesitățile științifice, ca pe o singură știință a medicamentului.
“De 200 de ani, de când homeopatia coexistă cu alopatia, nu s-a făcut o distincție între metoda terapeutică și instrument, care este medicamentul. În alopatie, specialiștii s-au ocupat mai mult de instrument, de aceea alopatia a evoluat atât de spectaculos. Homeopatia, însă, a stagnat pentru că s-a neglijat faptul că nu poate exista metodă terapeutică fără medicament. Nu s-a vorbit de medicamentul homeopat și, astfel, metoda nu a putut fi perfecționată. Fiind farmacolog, am descoperit asemănarea între cele două metode terapeutice, ambele bazate pe medicamente specifice. Dacă instrumentul din alopatie – medicamentul – dispune de o știință și instrumentul homeopat ar trebui să aibă o știință a lui – Farmacologia Homeopată. Am aplicat toate datele posibile luate din farmacologia alopată și am descris vocabularul farmacologic, obiectul cursului de la facultatea de medicină”, a explicat prof. Dr. Dobrescu.
După publicarea cărții, în 2007, prof. Dobrescu a încercat inițierea unui curs în facultățile de medicină de stat din țară și a trimis rectorilor publicația sa pentru studiu, însă nu a primit nici un răspuns. „Relațiile colegiale cu prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, care a fost mereu alături de mine, au făcut posibilă existența acestui curs”, a spus prof. Dobrescu.
Economii la buget din homeopatie
Dacă medicamentele homeopate ar fi folosite în ambulatoriu și în spitale s-ar obține beneficii importante în ceea ce privește starea de sănătate a populației, precum și economii la buget pentru că medicamentele homeopate sunt mult mai ieftine și au mult mai rar efecte secundare. „A-i convinge pe medcii care profesează să învețe homeopatie nu este deloc ușor. Singura posibilitate de a stabili o egalitate între cele două metode terapeutice – alopată și homeopată – este să se înceapă cu perioada de formare a medicilor. După 20-30 de ani se va ajunge ca astfel de cursuri să fie predate la facultățile din toată lumea”, afirmă prof. Dobrescu.
Acest curs este doar un început. Alături de volumul „Farmacologia Homeopată”, prof. Dobrescu a mai publicat „Farmacologia homeopată a aparatului respirator” și își propune să realizeze câte un volum de farmacologie homeopată pentru fiecare aparat și sistem, toate urmând să fie reunite într-un Tratat de farmacologie homeopată. De asemenea are în vedere sprijinirea activității de cercetare în homeopatie prin crearea unui Institut de Farmacologie Homeopată Internațional pentru că, potrivit prof. Dobrescu, doar 20% dintre informațiile din cărțile de homeopatie este validat științific, iar homeopatia are nevoie de o reformă radicală.