Farmaciştii austrieci îşi primesc banii de la Casa de Asigurări în 5 zile
Tarus Media, în colaborare cu Patronatul Farmaciştilor din România şi cu Asociaţia Farmaciştilor din Austria, cu sprijinul Consulatului Român la Salzburg a organizat, la sfârșitul lunii martie, primul Forum Bilateral al Farmaciştilor din România şi Austria.
Sistemul de decontare a facturilor în retailul farmaceutic austriac face proba eficienţei sale, în condiţiile în care farmaciştii îşi primesc banii de la Casa de Asigurări în numai cinci zile lucrătoare de la vânzarea medicamentelor, în timp ce în România acest termen ajunge şi la 180 de zile.
“Diferenţa dintre cele două sisteme este totală: de la modul de plată – la cinci zile lucrătoare –, la modul de a gândi asupra profesiei. Încrederea în această profesie este, de asemenea, cu totul alta, iar farmaciştii sunt preocupaţi să dezvolte o relaţie cât mai bună cu pacientul. Acest schimb de experienţă este un prim eveniment extrem de benefic pentru noi, iar discuţiile au fost concrete, cu multe exemple practice şi binevenite”, a declarat farm. Adriana Corbeanu, Timişoara, unul din cei 50 de participanţi la acest eveniment.
“Avem o organizaţie, un fond în care se colecteză toţi banii, şi apoi Casa de Asigurări ne plăteşte în termen de cinci zile lucrătoare. După ce a fost făcută plata către noi, Casa de Asigurări îşi recuperează banii în cinci-șase săptămâni, cel mai mult. Sistemul funcţionează cu succes de peste 100 de ani”, explică Friedemann Bachleitner-Hofmann, Preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Austria.
În perioada 25-28 martie 2010, o delegaţie de 50 de farmacişti din Bucureşti şi din principalele judeţe ale României a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Farmaciştilor din Austria şi ai Asociaţiei Farmaciştilor din Viena. Ei au avut ocazia să viziteze cea mai mare farmacie cu tradiţie din Austria – farmacia Kaiserkrone şi sediul celui mai mare distribuitor – Herba Chemosan. Partenerii media ai evenimentului au fost revistele Medica Academica și British Medical Journal – ediția în limba română.
Sistemul de sănătate din Austria funcţionează pentru 8,3 milioane de locuitori, pentru care se alocă 10,1% din PIB. Astfel, fiecărui locuitor îi revin 33 090 euro/an. În ceea ce priveşte industria farmaceutică, 92% din medicamente sunt distribuite farmaciilor comunitare şi doar 8% către farmaciile din incinta spitalelor.
Însă problema asigurării fondurilor o au toate guvernele. În perioada 2008-2050, datorită procesului de îmbătrânire a populaţiei vor apărea tot mai multe astfel de situaţii dificile. Chiar şi în Austria preţurile la medicamente sunt cu 18% mai mici decât media UE.
Programul de compensare a medicamentelor este şi el destul de complicat, pentru medicamentele de peste 1 000 euro, de exemplu, compensându-se o sumă fixă de 23,74 euro. Există, de asemenea, un discount de 4-5% pe care distribuitorii îl acordă farmaciştilor, iar începând cu 1 ianuarie 2009, TVA-ul la medicamente s-a redus de la 20% la 10% .
În Austria există 1 217 farmacii comunitare şi 46 farmacii în incinta spitalelor. Fiecare farmacist licenţiat are dreptul la o singură farmacie. Nu există lanţuri de farmacii dezvoltate de farmacişti. În ultimii 10 ani au fost deschise 172 noi farmacii.
Acest tip de business poate fi dezvoltat de un farmacist licenţiat fie singur, fie în parteneriat – dacă el este cel care se ocupă în totalitate de farmacie şi dacă deţine mai mult de 50% din acţiuni.
Cifra de afaceri a unei farmacii medii este de aproximativ 2 milioane de euro/an, din care 29% reprezintă medicamente necompensate prin asigurările de sănătate.
[…]
Herba Chemosan – cel mai mare distribuitor din Austria
Herba Chemosan a fost înfiinţată în 1916 ca o coperativă a farmaciştilor pentru farmacişti, iar din 1923 a fost transformată într-o corporaţie. Până în prezent au avut loc o serie de achiziţii strategice care au transformat Herba Chemosan în principalul distribuitor din Austria, al 3-lea din Europa. Cu o cotă de piaţă de 45,1%, şi un pachet majoritar deţinut începând cu 2000 de Celesio AG, Germania, Herba Chemosan aplică principiul “dependenţei totale a farmaciilor de distribuitor”. Astfel, Herba Chemosan asigură, printr-un proces tehnologizat în proporţie de 50%, distribuţia medicamentelor, dar şi furnizarea altor servicii conexe prin cele șapte sucursale.
Herba Chemosan în cifre:
- 632 angajaţi
- > 50 000 produse
- ~ 60 milioane de euro, valoarea produselor în stoc
- 8,8 m kilometri/an
- 100 milioane de cutii de medicamente vândute/an care acoperă cu un strat gros de 1 m suprafaţa a cinci terenuri de fotbal
- 20 minute pentru fiecare comandă
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica
Johana Toma, redactor