Primul studiu comparativ între trei tratamente anti-retrovirale

0

Primul studiu având drept obiectiv compararea a trei tratamente anti-retrovirale la pacienții adulți infectați cu HIV a arătat că toate acestea (raltegravir, darunavir/ritonavir, atazanavir/ritonavir)  au obținut rezultate ridicate și echivalente de eficacitate, măsurate ca timp până la eșecul virologic.

În ceea ce privește eșecul cauzat de intolerabilitate – al doilea obiectiv primar al studiului – rezultatele au arătat că tratamentele conținând raltegravir și darunavir/ritonavir au fost superioare tratamentului cu atazanavir/ritonavir. Mai mult, în ceea ce privește obiectivul secundar principal al studiului, reprezentat de analiza combinată dintre eșecul virologc și eșecul de tolerabilitate, rezultatele arată că tratamentul conținand  raltegravir a fost considerat superior ambelor tratamente cu inhibitori de protează, respectiv darunavir/ritonavir și atazanavir/ritonavir.

“Rezultatele studiului ACTG sunt de o mare importanță pentru comunitatea de pacienți infectați cu HIV, dar și pentru specialiștii din domeniul sănătății implicați în tratarea acestei larg răspândite afecțiuni. Datele prezentate ca urmare a desfășurării acestui studiu aduc o valoare adaugată în tratamentul pacienților infectați cu HIV și demonstrează impactul pozitiv major al inovației în sănătate”, a declarat Fabrizio Gimbini, Directorul General al MSD România.

Studiul este unul de tip open-label, dezvoltat de ACTG (AIDS Clinical Trials Group), desfășurat pe durata a 96 de săptămâni și a cuprins pacienți adulți, cu vârste peste 18 ani, fără tratamente anti-retrovirale administrate anterior.

În cadrul studiului ACTG au fost implicați 1809 pacienți cărora le-a fost administrat un tratament cu raltegravir, de două ori pe zi și două tratamente care au conținut doi inhibitori de protează cu ritonavir, în regim de administrare o dată pe zi. 92% dintre paccienții incluși în studiu au finalizat perioada de 96 de săptămâni a studiului. Dintre aceștia, 24% au fost femei.

Rezultatele studiului ACTG au fost prezentate în cadrul celei de-a 21-a conferințe privind Retrovirusurile și Infecțiile Oportuniste (CROI 2014).  Raltegravir este un inhibitor de integrază al Merck (MSD), indicat în combinaţie cu alţi agenţi retrovirali (ARV) pentru tratamentul infecţiei cu HIV-1, la pacienții adulţi.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.