Pe tabla de șah întinsă de criza financiară prezentă, jucătorii sunt foarte atenţi la fiecare mişcare. Intuiţia, flerul în business, capacitatea de-a anticipa strategiile de front ale adversarului sunt esenţiale pentru profitul de pe urmă. Stephen Stead, CEO al LaborMed Pharma, a intuit efectele crizei economice şi a făcut câteva achiziţii cheie. Compania cucereşte astfel noi cote de piaţă.
– Dle Stefan Stead, aţi prevăzut faptul că sectorul va suferi o anumită încetinire generată de criza financiară. Cum a afectat situația creată planurile companiei pentru 2009?
Criza fianciară a afectat două segmente interconectate ale companiei. Principala problemă, în momentul de faţă, o constituie colectarea banilor de la distribuitori, şi în multe cazuri, acțiunea poate să dureze până la nouă luni, ceea ce înseamnă că, în această perioadă de timp, nu suntem plătiţi. Între timp preţurile scad, deoarece Ministerul Sănătăţii a introdus noi sisteme de control al preţurilor, pentru ca ele să fie mai mici la medicamentele originale şi la cele generice. Ne aflăm în situaţia în care preţurile au scăzut, iar banii sunt colectaţi cu întârziere. Prin urmare, este foarte greu să finanţezi afacerea. În acelaşi timp, criza financiară globală a determinat condiţii dificile de obţinere a împrumuturilor. Băncile sunt foarte reţinute în a acorda împrumuturi în termeni rezonabili. Este un mediu mult prea arid pentru conduce o afacere profitabilă.
– Industria vorbeşte despre probleme de transparenţă şi despre anumite discuţii iniţiate în acest sens cu autorităţile locale. Care este poziţia companiei şi care sunt principlalele probleme cu care v-aţi confruntat în vânzările de generice?
Ceea ce încercăm să demonstrăm în ceea ce priveşte medicamentele generice este că suntem un partener serios al sistemului de sănătate din România. Ne propunem să fim recunoscuţi ca atare în dialogul cu Ministerul Sănătăţii, producătorii de generice asigurând undeva până la 17% din medicamentele folosite în ţară. Prin urmare, avem un rol foarte important, iar medicamentele sunt eficiente şi în ceea ce privește statutul de costuri. În acelaşi timp trebuie să avem un profit rezonabil şi, de asemenea, să ne supunem regulilor din ce în ce mai stricte şi mai dificile impuse de lege.
Trebuie să colaboram îndeaproape cu Ministerul Sănătăţii şi să explicăm care sunt valorile după care ne ghidăm afacerile. Aceştia trebuie să înţeleagă faptul că suntem parteneri stabili, de încredere. Legislaţia, în special ordinul 75/2009, a reprezentat un obstacol în acest an, prin faptul că ne forţează să reducem costurile fără a lua în calcul contextul financiar în care trebuie să ne desfăşurăm activitatea.
– Cum credeţi că va influenţa contextul politic piaţa farmaceutică?
Nu ştiu. Este răspunsul simplu. Incertitudinea tronează, de obicei, în preajma alegerilor. Sunt multe zvonuri care apar şi multe neclarităţi. Asta se traduce într-o perioadă foarte dificilă şi instabilă pe piaţa de retail, mai ales pentru generice. Nimeni nu ştie dacă să cumpere sau nu, dacă să facă stocuri sau nu, dacă o să fie schimbări legislative privind rambursările care să favorizeze pe o anumită perioadă de timp medicamentele patentate.
– Managementul bolilor cronice a devenit o filosofie de succes în SUA şi în ţările dezvoltate. Pacienţii experţi sunt în centrul unor astfel de programe. Programul cardiovascular al LaborMed Pharma este extrem de cunoscut. Aveţi şi alte astfel de programe pe boli cronice?
Avem o serie de produse pentru tratamentul diabetului (antidiabeticele orale), care nu sunt incluse în programele naţionale, deoarece guvernul oferă gratuit medicamente originale. Suntem, de asemenea, activi în ceea ce priveşte medicamentele destinate tratamentului afecţiunilor sistemului nervos central.
– Din punctul dumneavoastră de vedere, care este rolul farmacistului şi al companiilor farmaceutice în derularea eficientă a unor astfel de programe?
Farmacistul este parte integrantă a tratamentelor bolilor cronice. Rolul farmacistului in România este la fel ca şi în alte ţări. Este acea persoană care poate sfătui pacienţii privind alternativele la medicaţie. Are, prin urmare, un rol semnificativ, imediat după doctor. De asemenea, pentru noi este important să lucrăm cu farmacişti care cunosc avantajele produselor noastre. Rolul nostru este de a lucra în parteneriat cu cei care se află în jurul pacientului, dar şi cu pacientul în sine, pentru a acţiona în conformitate cu nevoile lui. Pe termen lung, rolul farmacistului se va schimba, acesta nu va mai fi un simplu pion de retail.
– Anul trecut aţi fost numit CEO al LaborMed Pharma. Cunoasteţi din experienţa proprie piaţa farmaceutică din România. Care este strategia dumneavoastră pentru LaborMed Pharma? Țintiți o cota de piaţă mai mare?
Anul trecut, când am preluat LaborMed Pharma, era în mod cert o companie profitabilă, însă axată pe o arie terapeutică restrânsă – în principiu, boli cardiovasculare. Ne-am propus să creăm o companie mult mai puternică, să-i oferim mai multe picioare pe care să stea. Astfel, ne-am propus să mărim portofoliul pentru a avea o cotă de piaţă mai mare şi, de asemenea, să ne extindem şi în pieţele regionale.
– Care este poziţia companiei în acest moment? Ce vânzări a generat LaborMed Pharma anul acesta şi care este cota de piaţă curentă?
După o analiză a businessului ce reuneşte portofoliul LaborMed Pharma cu cel noul achiziţionat de la Ozone ar rezulta că întrunim 3% din cota de piaţă, ceea ce ne-ar poziţiona, în top 10, pe locul 9 în piaţa farmaceutică. Dacă am compara vânzările reunite ale celor doua companii asta ar însemna 60-65 milioane de euro – nu numai pe piaţa din România, dar şi în pieţele unde este prezentă Ozone Laboratories.
– Achiziţionarea portofoliului Ozone Laboratories a fost parte din strategia de dezvoltare a companiei? Veţi mai face şi alte achiziţii?
Da, a fost parte a strategiei noastre de a mări portofoliul de produse. În acest sens am urmărit trei direcţii cheie: să dăm o dimensiune internaţională – acum suntem prezenţi şi în Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Bulgaria, să deţinem medicamente OTC ca Entran, de exemplu, şi antibiotice inexistente înainte în portofoliul nostru.
În prezent suntem foarte bine pozitionaţi în acest sector, Ceclozone fiind unul dintre pilonii de vânzare. Deocamdată nu facem noi achiziţii, dar, evident, căutăm noi oportunităţi care să ne ajute atât pe piaţa din România, dar şi pe cele regionale.