Probleme de nocivitate în alimentele uzuale

0

Volumul „Probleme de nocivitate în alimentele uzuale”, scris de neurochirurgul prof. Dr. MSc. Alexandru Vlad Ciurea şi specialistul în industria alimentară ing. Filip Vladimir Edu, se constituie într-un ghid util pentru specialiști, studenți, autorități sau pentru cei interesați de alimentaţie în lumea complexă a E-urilor, ale căror efecte asupra sănătății sunt încă insuficient elucidate.

Sunt prezentate, pe parcursul celor 19 capitole, sursele de poluare și structura poluanților din mediu, diferitele elemente de nocivitate introduse de agricultura intensivă și de prelucrarea industrială a alimentelor, precum și subiecte controversate precum clonarea animalelor ca sursă de alimente și organismele modificate genetic. Printre subiectele tratate se numără cauzele toxiinfecţiilor, reziduurile în alimente provenite din deşeurile industriale, reziduurile medicamentelor veterinare în alimente, metalele grele, aminele biogene, intoxicaţiile cu ciuperci otrăvitoare, micotoxinele, alergenii alimentari, iradierea alimentelor, aditivii alimentari. Cartea prezintă și lista completă a celor 83 de E-uri utilizați în industria alimentară.

Autorii trag un semnal de alarmă necesar pentru responsabilizarea autorităților și a consumatorilor înșiși asupra stării lor de sănătate, atât în relație cu procesarea industrială a alimentelor, cât și cu poluarea mediului înconjurător, în general.

Lucrarea se constituie ca un instrument util pentru medici, producătorii de alimente, distribuitori şi retaileri, organisme de control sau decidenți, dar şi pentru consumatorii care vor să fie bine informați și în cunoștință de cauză asupra alternativelor existente în piață.

Volumul a apărut la editura Galaxia Gutenberg.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.