Transparentizarea procedurilor de finanțare, de achiziție precum și scurtarea lanțului decizional prin elaborarea unor criterii clare în baza cărora se recomandă implantul cohlear și includerea pacientului în Programul național de profil se află printre solicitările adresate Ministerului Sănătății într-un memoriu de către patru ONG-urilor care sprijină drepturile pacienților cu afecțiuni auditive,.
Reprezentanții persoanelor hipoacuzice din România menționează că susțin intenția Ministerului de a generaliza procedurile de depistare precoce a surdității prin screening audiologic neo-natal, subliniind totodată importanța implicării directe a părinților în decizia de achiziționare a dispozitivului medical implantabil.
În prezent, statul finanțează achiziționarea a doar câteva zeci de soluții auditive cu implant cohlearpe an, mult inferior față de numărul de pacienți eligibili, iar terapia îndelungată, indispensabilă pentru recuperare post-operatorie, este de asemenea deficitară din cauza lipsei specialiștilor (mai ales în orașele mici) și a facilităților școlare. Per ansamblu, rezultatele implantării cohlear în România sunt suboptimale, într-un domeniu care, din punct de vedere al progresului tehnologic, are toate premisele pentru a fi unul din cele mai de succes din întreaga medicină modernă, acela al recuperării auzului. Memoriul a fost elaborat în contextul dezbaterii publice privind Strategia Națională de Sănătate și pachetele de Programe și Servicii de Sănătate, lansată de Ministerul Sănătății.