Producătorii de medicamente spun că nu pot acoperi singuri subfinanțarea sistemului de sănătate

0

Vocile reunite ale producătorilor de medicamente – prin șefii celor două asociații reprezentative, ARPIM și APMGR – spun că producătorii nu pot acoperi singuri subfinanțarea sistemului de sănătate și cer distribuirea taxei clawback pe lanțul de comercializare a medicamentelor. Producătorii vor să se aplice taxa de clawback diferențiată – pentru medicamente originale și generice – , iar parte din creșterea pieței, pe care în momentul de față o susțin prin plata taxei de clawback, să fie suportată și de alți actori ai pieței, inclusiv de stat, deoarece reflectă o tendință naturală de creștere a consumului de medicamente, corespunzătoare nevoilor. Taxa clawback pe trimestrul al 4-lea al anului 2013 a înregistrat o creștere semnificativă, de 30% față de celelalte trimestre ale anului.

„În fiecare an, producătorii de medicamente acoperă întreaga diferență între bugetul alocat de stat pentru medicamente și consumul real generat de necesitățile de tratament ale pacienților. Taxa clawback s-a transformat dintr-o masură de control a bugetului într-o povară fiscală. Povara este cu atât mai mare cu cât și lista de medicamente compensate și gratuite nu a mai fost actualizată de 6 ani, ceea ce înseamnă un impact negativ economic și social puternic,” a declarat Călin Gălășeanu, Președinte ARPIM.

Producătorii cer guvernului actualizarea bugetului de referință la nivelul consumului real, introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate și distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanțului de comercializare a medicamentelor.

,,Menținerea acestei taxe, în forma actuală, poate avea consecințe economice și sociale grave, în primul rând pentru populație, prin dispariția totală de pe piață a unor medicamente și prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cât și pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investițiile în capacitățile de producție locală”, a declarat Dragoș Damian, Președinte Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

ARPIM și APMGR spun că, în condițiile unui buget cu mult sub media europeană și în condițiile actualizării listei de compensate, finanțarea deficitului exclusiv de către producători, prin taxa clawback, este imposibilă. În ultimii doi ani, aceștia au finanțat sistemul de sănătate cu 2,8 miliarde lei. În 2014 s-au alocat aproximativ 6,6 miliarde lei, în timp ce consumul se ridică la 8 miliarde de lei, fără a lua în calcul actualizarea listei de compensate.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.