Producătorii de medicamente spun că taxa clawback prin care Guvernul îi obligă să suporte creșterea pieței de medicamente este mult prea mare și nu o pot plăti fără să-și pericliteze businessul în România, fiind nevoiți să restrângă accesul, și așa limitat, al pacienților la medicamente. Ei cer implicarea Primului Ministru Victor Ponta în rezolvarea acestei situații, după ce discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru deblocarea situației actuale au eșuat.
Conform unei noi variante a taxei clawback, introdusă în toamna anului trecut, producătorii de medicamente trebuie să plătească trimestrial o taxă pe valoarea cifrei de afaceri realizată din vânzările de medicamente compensate. Nivelul acestei taxe este “nesustenabil pentru industrie”, spun producătorii, ridicându-se la o medie de 33,6% din totalul vânzărilor de medicamente compensate ale producătorilor, peste impozitele aferente oricărei societăți comerciale. În această formă, taxa clawback este unică în Europa, acolo scopul taxei fiind să “tempereze” creșterea nejustificată a pieței farma. Producătorii de medicamente cer suspendarea imediată a legii clawback și modificarea ei în Parlament în spiritul principiilor economice și în conformitate cu practicile europene, precum și bugetarea corectă a nevoii de medicamente în România. Sâmbătă, 5 mai, producătorii de medicamente care activează în România au primit de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate solicitările pentru plata taxei aferente vânzărilor din primul trimestru al acestui an. Situația e cu atât mai gravă cu cât termenele de plată în farma sunt de peste 300 de zile.
“Taxa clawback reprezintă 33,6% din vânzările companiilor cu un an înainte ca acestea să-și primeacă banii. Facem apel la Primul Ministru Victor Ponta să se implice în rezolvarea acestei probleme. Situația a explodat pe 5 mai, când ne-am primit facturile”, a punctat Regis Lhomme (foto), președintele Asociației Producărilor Intrenaționali de Medicamente, ARPIM. Conform producătorilor de medicamente, nivelul anual al taxei este de 400 de milione de euro. “Producătorii de generice nu au bani să plătească aceste taxe. Industria este obligată să acopere deficitul din sănătate, în condițiile în care piața de medicamente se ridică la 6,80 miliarde lei, iar valoarea bugetată pentru 2012 a fost de 5,7 miliarde lei”, a spus Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice. Acesta reclamă și modul de calcul al taxei, care se aplică valorii vânzărilor cu TVA. “E un impozit la impozit, o aberație fiscală care mă mir că nu a declanșat procedura de infringement de către Uniunea Europeană”, a punctat Damian. Șeful APMGR a cerut anularea facturilor aferente primului trimestru al anului, care au un nivel dublu față de cel aferent ultimului trimestru din 2011, în condițiile în care piața de medicamente a scăzut ușor, cu 3,4%. Reprezentanții pacienților au spus că primele afectate sunt medicamentele citostatice și cele pentru bolnavii cronici, în special medicamentele mai ieftine, și au cerut demisisa secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Gheorghe Gherghina, care a fundamentat introducerea taxei clawback. Demersul producătorilor de medicamente este susținut și de reprezentanții farmaciștilor, și de cei ai distribuitorilor de medicamente.
Sorin Popescu, coordonatorul grupului de comunicare al ARPIM, a subliniat că statul trebuie să își asume responsabilitatea și să facă această taxă sustenabilă, precum și să corecteze reperul de la care s-a pornit, respectiv o valoare a pieței de 5,7 miliarde lei, cu cel real, respectiv de 6,8 miliarde lei.