Prof. Dan Mircea Enescu, directorul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, Prof. Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg, şi preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, au fost premiaţi aseară la Gala Premiilor de Excelenţă Medica Academica & British Medical Journal – ediţia în limba română, un eveniment organizat anual de compania Tarus Media pentru a promova excelenţa în sănătate.
Evenimentul a fost deschis de academician Victor Voicu, preşedintele Consiliului Consultativ, care a acordat şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate profesorului Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg cu o prodigioasă activitate la Spitalul “Bagdasar-Arseni”.
Prof. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi membru al Boardului Consultativ, a acordat primele două premii – Premiul „Dan Setlacec” pentru cea mai bună realizare în chirurgie şi Premiul Fundaţiei „Academician Nicolae Cajal” pentru cercetare fundamentală doctorului Sorin Alexandrescu şi d-nei biolog Anca Năstase, pentru descoperirea unor noi mutaţii genetice în domeniul colangiocarcinomului, publicate recent în prestigioasa revistă Nature Genetics. Prof. Irinel Popescu a vorbit despre “brain drain” şi despre “brain gain”, două concepte care au apărut ca urmare a migraţiei tinerilor cercetători români, şi, consecutive, al câştigului pe care îl are cercetarea românească.
Prof. Dan Mircea Enescu, directorul Spitalului de copii “Grigore Alexandrescu” din Capitală a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia la imaginea pozitivă a medicului în societate, un premiu creat de boardul Medica Academica şi acordat ca răspuns la deteriorarea imaginii medicului în societate, după cum a subliniat Delia Budurcă, redactor şef Medica Academica.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a primit Premiul de Excelenţă pentru viziune europeană în sănătate, vorbind în discursul său despre transparentizarea care va fi adusă în cheltuielile din sistem odată cu introducerea cardului de sănătate.
Premiul de Excelenţă pentru angajamentul de a susține trei programe naționale etalon – cancer, diabet și transplant a fost acordat dlui Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătății.
Premiul de Excelenţă pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos prin puterea exemplului a fost acordat Athletic CardioClub, un club al cardiologilor care susține sportul ca modalitate de prevenție a bolilor cardiovasculare şi a fost înmânat dlui Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele clubului.
Dna Prof. dr. Cătălina Poiană, endocrinolog, a primit Premiul de Excelenţă pentru sprijinul acordat pacienţilor şi pentru întreaga activitate de la Institutul Parhon.
Preşedintele Tarus Group, Valentin Tarus, a primit un premiu aniversar: Premiul 15 ani de British Medical Journal – ediţia în limba română, din mâna editorului BMJ, prof. Traian Mihăescu.
Premiul de Excelenţă pentru activitate neobosită în sprijinul bolnavilor a fost primit de Hospice Casa Speranţei şi înmânat lui Daniel Bujorean, director de comunicare.
Premiul pentru proiect de Educaţie Medicală Continuă a recompensat-o pe dna Daciana Toma, formator curs EMC. Premiul a fost înmânat de Dna Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.
Premiul de Excelenţă Vox Patientis a fost acordat Asociaţiei Române de Hemofilie, președintelui acestei asociaţii, Daniel Andrei, care s-a remarcat prin încheierea unui Protocol cu Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu hemofilie.
Premiul de Excelenţă Medica Academica pentru cel mai activ colaborator a fost acordat conf. dr. Manole Cojocaru, preşedintele Societăţii Române de Medicină de Laborator.
Marele Premiu, constând dintr-o lucrare semnată de artistul plastic Ioan Nemţoi, a fost acordat Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi înmânată d-lui academician general prof. Vasile Cândea, preşedintele AOŞR.
Evenimentul, ajuns la ediţia a 5-a, a reunit peste 130 de nume marcante din medicina românească și s-a desfășurat pe data de 11 decembrie, la Restaurantul Elisabeta din Capitală.
Gala de anul acesta a punctat și un moment aniversar pentru cele două publicații: Medica Academica împlinește cinci ani de când relatează asupra celor mai importante realizări din medicina românească, iar British Medical Journal – ediția în limba română aniversează 15 ani de editare neîntreruptă de către compania TARUS Media.
Între laureaţii premiilor din anii anteriori se numără academician Leon Dănăilă, prof. dr. Vladimir Beliș (2012), prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte. În 2011, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a primit Premiul Medica Academica pentru strategii în sănătate, în 2010, prof. dr. Șerban Bubenek, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”, a primit Premiul pentru educație medicală continuă, iar în 2011 Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF, era recompensată cu acelaşi premiul pentru un proiect on-line de educaţie medicală continuă.