Prof. dr. Dan Mircea Enescu, directorul general al unuia dintre cele mai cunoscute spitale din ţară, Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”, vorbeşte despre nevoia cronică de normalitate şi de ajustare a bugetelor alocate funcţionării spitalului care tratează anual 30.000 de copii şi peste 300.000 în ambulator.
Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” este o uzină de sănătate, un mecanism complex unde echipele de medici vin să lucreze alături de cei mai buni. Directorul General al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, Dan Mircea Enescu, consideră că are responsabilitatea celor şase generaţii de profesori care au practicat în acest spital. „De asemenea, am responsabilitatea copiilor care sunt trataţi aici şi care zâmbesc atunci când vin la control”, explică Dr. Enescu.
Spitalul lucrează după indicatorii de performanţă încheiaţi cu Ministerul Sănătăţii, indicatori precum numărul mediu de bolnavi externaţi/medic, numărul mediu de consultaţii, numărul mediu de consultaţii/medic în camera de gardă, durata medie de spitalizare, indici de complexitate sau execuţie bugetară faţă de bugetul de cheltuieli aprobat. Conform acestor indici, rata infecţiilor nozocomiale, de exemplu, este de 0,41% pe lună, în timp ce rata mortalităţii este de 0,20%.
„Bineînţeles nu totul este perfect, nu poţi mulţumi pe toată lumea. Dincolo de toate, medicii sunt fiinţe umane care tratează de multe ori atât copii, cât şi părinţii, în condiţiile oferite. Aceste cadre medicale însă dau totul pentru cazurile pe care le văd. Suntem extrem de atenţi cu tot ce se întâmplă şi tratăm fiecare caz în parte, fiecare infecţie, deoarece flora microbiană care se creează aici trebuie controlată foarte bine”, subliniază directorul spitalului.
Dotările spitalului sunt acoperite din donaţii. Anul acesta a fost achiziţionat un aparat de ultimă generaţie de radiologie care a costat 400.000 euro, iar la sfârşitul anului va fi adus un nou computer tomograf în valoare de 300.000 de euro, bani proveniţi tot din sponsorizări.
Principala nevoie, explică prof. Dan Mircea Enescu, „o reprezintă evaluarea corectă a serviciilor medicale oferite în cadrul acestui spital. Vorbim despre un spital acreditat în decembrie 2011, printre puţinele din această ţară. Avem şi clasificarea 1 M. Aceasta ar însemna un buget alocat per spital care ar trebui să fie undeva între 95-130%, iar noi primim 90%”. Contractul după care spitalul îşi desfăşoară activitatea, încheiat cu CASMB, este la jumătate din numărul de copii trataţi.
„Nu poţi trăi din sponsorizări din diverse motive. Noi nu avem dreptul de a încheia niciun alt tip de contract care ar putea genera venituri suplimentare din care să putem acoperi cheltuielile spitalului. Avem nevoie de o reevaluare a serviciilor oferite de acest spital. Cifrele trebuie corelate cu realitatea şi este necesar să putem beneficia de o coerenţă, de o corectitudine şi de o constantă a lucrurilor. Vorbim de o nevoie acută de normalitate, şi nu de acest haos legislativ care nu lasă loc de management sanitar în parametri normali”, a adăugat directorului spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”.
Performanţă există, deşi fondurile sunt insuficiente
Dr. Enescu a explicat faptul că este obligat prin lege să îi primească pe toţi pacienţii care vin în spital, deşi banii alocaţi nu acoperă în totalitate cheltuielile de funcţionare. „Cu toate aceste lipsuri noi continuăm, vrem să facem performanţă şi avem această capacitate. Construim, facem secţii de care toţi copii pot beneficia. Nu putem sta pe loc, însă avem nevoie de recunoaştere pentru a putea oferi o continuitate serviciilor pe care le prestăm. Nu avem nevoie de această obturare completă a realităţii sistemului de sănătate”, a precizat prof. Enescu.
200 de copii cu malformaţii vor putea fi trataţi în noul centru al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”
Vechile secţii ale spitalului, de acum 126 de ani, au fost refăcute aproape în totalitate. În momentul de faţă este în lucru şi o extindere, practic un nou spital, cu 85 de paturi, un centru de excelenţă cardiovasculară realizat în colaborare cu spitalele Regina Fabiola şi Erasmus din Bruxelles. Construcţia este finanţată de Primăria Sectorului 1 şi va fi finalizată în august 2013.
„Va fi un centru focusat pe o patologie pe care nu o putem acoperi în acest moment şi anume chirurgia cardiacă malformativă. Vom face cardiologie de performanţă deoarece va fi o secţie de cardiologie utilată cu ultima generaţie de aparatură. Este un spital dedicat şi este primul din România”, a explicat directorul spitalului.
Spitalul este ridicat pentru cei 600-800 de copii care se nasc anual cu malformaţii cardiace. Acestora li se adaugă şi copiii cu vârste între 1-5 ani care necesită intervenţii de acest tip şi care vor putea fi operaţi în noul centru. Pentru fiecare operaţie plata va fi acoperită integral de stat, deşi noua lege poate aduce modificări în acest sens.
Conceptul noii clădiri este realizat după modelul unuia dintre cele mai performante spitale din Bruxelles, Regina Fabiola, cu consilierea specialiştilor bruxelezi. „Avem un program de formare a specialiştilor noştri şi anume o echipă completă de zece cadre medicale: chirurgi, terapişti, cardiologi, ecografişti. Aceştia au asigurate stagii de pregătire atât la Bruxelles, cât şi la Tel Aviv, pentru a putea opera alături de specialiştii de acolo în primele şase luni de la deschiderea noului spital. Ne dorim să putem prelua o parte din patologia de la nivel naţional şi preconizăm că vom putea rezolva aproximativ 200 din aceste cazuri”, a explicat dr. Enescu.
Conducerea Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” are, de asemenea, în proiect, construirea unui nou sediu cu blocuri operatorii, precum şi refacerea clădirii de pediatrie. Toate secţiile spitalului sunt aglomerate permanent şi sunt tratate în medie 30.000 de cazuri anual. În ambulator, cadrele medicale ale spitalului văd 300.000-400.000 de cazuri în fiecare an, ceea ce înseamnă 10% din populaţia infantilă a ţării.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, noiembrie 2012.