Prof. Ioan Nedelcu Tehnică inspirată de NASA și filme SF devenite realitate, pe pielea noastră

0

Prof. dr. Ioan Nedelcu a deschis, în 1990, primul cabinet privat din România. După 20 de ani, timp în care Centrul Medical a crescut odată cu sistemul medical privat, clinica de dermatologie și estetică medicală este pasiunea în care investește tot, de la suflet până la bani. Spune că este fericit că poate practica în România o dermatologie de nivel internaţional, iar tehnicile inspirate inclusiv de experienţele NASA fac ca în domeniul frumuseţii scenariile Science Fiction de tinereţe fără bătrâneţe să fie cel mai aproape de realizarea practică. >>>


La clinică oferiți o gamă largă de servicii. Care sunt cele mai căutate ?

Pe de o parte, facem tot ceea ce se poate face în dermatologie: de la consultații la dermatochirurgie, laser în dermatologie, terapia alunițelor, mai ales diagosticarea celor cu potențial de transformare canceroasă, dermatoscopie, intervenție chirurgicală. Avem toate tipurile de laseri, de la laserul bisturiu cu bioxid de carbon la laserul vascular cu care tratăm vasele dilatate. În ceea ce privește varicele, este ceva total diferit să te duci la chirurg să îți facă o incizie și să ţi le smulgă, comparativ cu realizarea unei mici incizii prin care introduci o fibră de sticlă și prin ea transmiți impulsul care să îți închidă vasul pe dinăuntru. Avem o echipă de chirurgi plasticieni și generaliști, avem sală de operație.

Din punct de vedere al tehnicilor de estetică medicală, facem cam tot ceea ce se poate face în estetica medicală, de la terapiile cu substanță de umplere, toxină botulinică, mezoterapie (care presupune injectarea unui amestec de substanțe cu efect benefic), mezoliftingul, lipoliza cu injecții, terapia celulitei prin injecții. Pentru mezolifting sunt cocktailuri care conțin acid hialuronic, oligoelemente, vitamine, factori de glow (N.red: strălucire), factori de lifting și care au ca rezultat o strălucire și o ridicare a pielii, un efect pozitiv asupra ridurilor superficiale, cu o hidratare de excepție. Lipoliza prin injecție este o tehnică inventată în urmă cu șapte – opt ani care presupune injectarea în depozitele de grăsime a unor cocktailuri de substanțe care topesc grăsimea în exces, o lichefiază, o duc în circulația mare, de unde ajunge în ficat şi se transformă în energie și apă.

Apoi, după ce se topește grăsimea, pielea are tendința să atârne. Atunci facem o radiofrecvență tripolară – tehnică de terapie cu energie care fixează pielea. Când dați foc la un fir de păr, aţi văzut că devine elicoidal și se strânge. Același lucru se întâmplă și prin încălzirea firelor colagenice și elastice din interiorul pielii, care se sculptează și fixează pielea pe substratul muscular. Prin repetarea procedurilor se produc foarte mulți constituenți ai colagenului și fibrelor elastice care ancorează pielea, cresc densitatea pielii și astfel se remodelează. La o ședință de radiofrecvență se pierd cam 2 cm din diametru.

Pentru vitiligo avem scheme personale, utilizăm aparate și creme speciale – cu apă sărăcită în deuteriu, care au efect spectaculos. Obținem efecte considerabile în peste 80% din cazurile de vitiligo pe care le tratăm. Dacă luați un manual clasic de acum zece ani, o să citiți că vitiligo nu are tratament. Ei, uite că noi nu am știut asta, și l-am făcut să aibă tratament! Pentru psoriazis avem tratamente personalizate – printre care și folosirea apei sărăcite în deuteriu, avem și o aparatură mai sofisticată, fotochimioterapie PUVA, ultraviolete. Cele mai căutate tratamente pentru estetica medicală sunt toxina botulinică, substanțele de umplere, dermo-abraziunea, mezoliftingul, iar pe segmentul dermatologie – exemele, urticaria, dermatita atopică la copil, vitiligo, psoriazisul, tumorile cutanate.

Considerați sistemul medical privat drept o alternativă pentru pacienții care vor un nivel mai ridicat de servicii, dar nu pot pleca în străinătate ?

Cel puțin pe specialitatea pe care o iubesc și o practic nu suntem cu nimic mai prejos decât colegii din străinătate. Suntem în permanență la congrese, la cursuri, simpozioane, ce fac ei facem și noi, cel puțin pentru dermatologie-dermatoestetică. În acest moment alternativa privată este de departe de cea mai bună calitate, pentru că dacă nu ai calitate intrinsecă nu poți să supraviețuiești. Aici nu vine statul să te aprovizioneze cu bani: ai calitate – te caută pacienții, n-ai calitate – închizi.

Totuși, mulți medici preferă să lucreze în sistemul de stat pentru că le permite o altă dezvoltare profesională

Nu poți să pornești cariera din privat. Îţi poți deschide un cabinet în momentul în care ai un nume, ești recunoscuut într-o specialitate, iar aceasta vine de la recunoașterea de către colegii tăi, de către pacienți. Apoi, să fii recunoscut în orașul tău, în țara ta și să ai recunoaștere internațională. Asta nu se face decât participând la congrese cu lucrări de calitate, recunoscute ca atare.

Poți să te duci să lucrezi în privat pe lângă cineva care are foarte mulți pacienți și, ușor – ușor, dacă are bunăvoință, face o translație a pacienților pe care nu îi mai poate trata către tine. Dar și asta durează în medie cinci-șase ani. Sistemul medical privat de pe piața românească de-abia a deschis ochii. Sunt câțiva jucători mari – așa li se spune, dar sunt de fapt mijlocii. Până să fie într-adevăr mari, să aibă puterea de a acoperi o rețea la nivel național, mai durează. Lucrurile se mișcă, mai ales unde vine capital străin și face construcția, aduce aparatură, sau chiar și capital autohton care își ia inima în dinți și lucrează cu fonduri europene. E mai greu în România, unde lumea este obișnuită să lucreze într-un anume fel…și cu fondurile europene nu poți să te joci!

În dermatologie se pune problema plecării specialiștilor în străinătate ?

Nu chiar, în dermatologie foarte puțini pleacă pentru că nivelul la care se face dermatologie aici este foarte bun. În plus, în Franța, de exemplu, vei fi acceptat foarte greu; acolo sunt dermatologi care așteaptă, este vorba de numerus clausus. Dacă vrei să deschizi un cabinet nu vei primi aprobările pentru că există deja un număr suficient de cabinete, sau va trebui să cumperi un cabinet care a fost eliberat prin deces sau plecarea medicului. La fel e și în Grecia, de aceea sunt foarte multi studenți greci care și-au terminat studiile și fac business aici. În Germania există o posibilitate, dar apare bariera de limbă.

Spre ce se îndreaptă cercetarea în dermatologie ?

În estetica medicală sunt aparate din ce în ce mai sofisticate. Am adus acum un laser cu lumină rece, izvorât din studiile NASA pentru cosmonauți; nu pentru că ar trebui să trimitem cosmonauți frumoși pe orbită, ci pentru că s-a constatat că în cosmos celulele din sânge, din piele, din tubul digestiv nu se mai divid. Astfel, sănătatea cosmonauților reveniți pe pământ era proastă. Ca medic, tot timpul mă întrebam ce se întâmplă cu acești oameni super-sănătoși, super-antrenați, care după trei-patru săptămâni de stat în cosmos devin decrepiți biologic. Atunci americanii au hotărât să creeze niște mașinării care să le dea energia de care au nevoie pentru a se regenera. Celulele nu se regenerau pentru că le lipsea o formă de energie pe care o avem pe Pământ și care nu există în cosmos, gravitația! S-au făcut studii de fotobiologie, iar pe aceste studii s-au creat și mașinării pentru non-cosmonauți care fac bioregenerare, lucrând cu cuante de energie pură cu anumiți parametri. Astfel se face bioregenerarea feței, a corpului, se șterg vergeturile, cicatricile chirurgicale, cicatricile de acnee, se tratează vitiligo-ul, se regenerează părul.

La început în acest domeniu se foloseau lasere cu mare putere care acționau asupra țesutului distrugându-l, și se producea regenerarea prin distrucție – același este sistemul la peeling-uri, care sunt foarte solicitate. Acum se merge pe resetarea funcțională a celulelor pentru a produce ceea ce organismului îi lipsește, și aici se acționează cu nivele de energie mult reduse. Aceste lasere sunt foarte blânde, nu generează efecte secundare pentru că acționează lent în timp, iar procedurile sunt foarte plăcute. Se fac 10 – 12 ședințe timp de trei luni, iar rezultatele apar peste alte trei luni. Timp în care ești într-o curbă de recuperare ascendentă. E ca în filmele SF: îl bag bătrân bolnav în sarcofag și îl scot tânăr și sănătos!

Se pare că vom avea un viitor interesant

Asta e terapia viitorului, iar acum sunt terapii care acționează la nivel energetic subcelular cu doze de energie foarte mică adresate organitelor intracelulare; acum se merge pe ideea de a acţiona la nivel de membrană intracelulară. Aceste aparate există, dar deocamdată sunt prea costisitoare pentru a fi aduse pentru practica publicului larg. Prețurile, însă, vor scădea și vor apărea și la noi.

Pentru aceste tratamente singura opțiune este un cabinet privat ?

Doar pacientul decide. Există o alternativă și la nivel public, cu avantajele și dezavantajele sistemului public. Toate ziarele și televiziunile vorbesc, lucru care mie nu îmi place, pentru că și cei care vorbesc foarte urât despre medici și spitalele de stat vor fi la un moment dat în situația de a avea nevoie de ele. Cu cât vor arunca cu mai mult noroi, cu atât mai mulți medici vor pleca în străinătate. Nimeni nu se duce să se trateze după frumusețea zidurilor, ci după calitatea omului dintre zidurile respective. Profesioniștii foarte buni, dacă își pun un cort cu o masă și un scaun în Piața Universității vor avea coadă în fața cortului.

Există aparatură și în sistemul public, nu știu dacă este de același nivel, dar dacă e să dăm crezare informațiilor pe care oficialitățile le dau, toate spitalele au fost dotate cu aparatură performantă la nivelul anului la care au fost dotate. Teoretic, există! Trebuie să existe și oameni care să le folosească! Pentru că dacă ai cumpărat un aparat superperformant și singurului medic care știa să îl folosească i-ai tăiat salariul, el a plecat peste hotare, iar aparatul se degradează prin nefolosire.

Tinerii sunt interesaţi pentru a începe o carieră în dermatologie ?

Da, interesul tinerilor este foarte mare, numărul de rezidenți este foarte mare. Dermatologia nu este simplă, e o specialitate foarte grea, complexă, dar ai posibilitatea să deschizi un cabinet privat cu mai puțini bani. Nu ești ca un chirurg care are nevoie de sală de operații, instrumentar, echipă, anestezist, alți colegi care să lucreze preoperator şi postoperator. În toată lumea, ca număr de solicitări de consultații, pe primul plan se află neuropsihiatria, urmată de cardiologie și de dermatologie. Pentru că pielea se vede, de unde și calitatea serviciilor, care trebuie să fie foarte bună. Nu poți să sugestionezi pacientul că s-a vindecat, pentru că vede singur în oglindă. Ori îl tratezi, ori nu! Nu este cale de mijloc!

Raluca Băjenaru

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica,  luna Decembrie 2010

About Author

Medica Academica

Comments are closed.