Profesorul Mihai Lucan, creatorul școlii de transplant renal de la Cluj Napoca și realizatorul primului transplant combinat de rinichi și pancreas, în anul 2004, a realizat o nouă premieră pe 20 aprilie, implantând un tip nou de dispozitiv cu rol de sfincter artificial la un bărbat care suferea de incontinență urinară în urma unei operații de cancer de prostată.
Deși asemenea operații s-au mai făcut cu un dispozitiv de generație mai veche, dispozitivul implantat acum este superior, spun specialiștii. „Sistemul se adresează în special bolnavilor operaţi pentru cancer de prostată. Le-ai luat cancerul, dar în schimb le dai cadou incontinenţa urinară. Cu acest sistem, aceşti oameni pot fi ajutaţi să se reinsereze social”, a declarat prof. Mihai Lucan (foto). Operația a fost făcută unui pacient de 63 de ani, operat de cancer.
„Acest mecanism este mai simplu, mai sigur, mai repede de inserat și este și mai ieftin”, a explicat prof. Lucan. Astfel, operația pentru implantarea acestui dispozitiv durează numai 45 de minute, față de o oră și jumătate cât dura implantarea unei proteze de generație mai veche.
Specialistul clujean a explicat că dintre toate metodele actuale de abord a incontinenței urinare, singura metodă sigură și cu efecte complete este cea care presupune folosirea sfincterelor artificiale. „Tehnologia actuală a dezvoltat nişte mecanisme de mici dimensiuni care reuşesc să transforme un pacient incapabil social, din cauza incontinenţei urinare, într-unul normal. Este prima operaţie de acest fel care se practică în România cu acest aparat. Până acum au fost mai multe intervenţii cu sistemul vechi anti-incontinenţă, format din trei părţi, a cărui inserare în organism se face mult mai complex”, a spus prof. Lucan. Proteza este frecvent utilizată pentru operații similare în Germania și Franța, iar practica a demonstrat că este foarte eficientă.
Sfincterul urinar artificial este făcut din silicon și reproduce activitatea sfincterului natural. Practic, în scrot este plasată o pompă și un rezervor regulator de presiune. Pentru a urina, pacientul trebuie să apese pe un buton al pompei, situat în scrot. Dispozitivul costă 3000 de euro și este produs de o companie elvețiană.
Potrivit chirurgului clujean, o asemenea operație înseamnă reinserția socială și o mai bună calitate a vieții pacienților care au suferit operații de prostată sau de cancer de prostată, care, în urma tratamentului chirurgical, își rezolvă cancerul, dar rămân cu problema incontinenței urinare. Iar consecința profesională a incontinenţei urinare este că „omul se dezintegrează din societate, familie, profesiune, pentru că trebuie să se îngrijească permanent”, a explicat prof. Mihai Lucan.
Producătorul dispozitivului, compania elvețiană Zephyr Surgical Implants, a realizat primul tip de asemenea proteză chirurgicală în 2005, varianta utilizată de profesorul clujean, ZSI 375, fiind dezvoltată în 2007. Produsele companiei sunt distribuite pe cinci continente.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul companiei Farmaceutica REMEDIA.