Program de testare a persoanelor cu grad ridicat de risc pentru hepatita B

0

Începând cu 1 septembrie, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) demarează un program de testare gratuită pentru hepatita B dedicat persoanelor cu grad ridicat de risc, cum ar fi personalul medical, femeile însărcinate sau persoanele care au suferit un transplant, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei (28 iulie). Testarea va cuprinde aproximativ 3.000 de persoane și se va realiza în limita fondurilor disponibile pe principiul „primul venit, primul servit” în cadrul anumitor spitale pe care Asociația le va anunța în curând. În medie, costul acestui test este de 50 de lei.

Pacienții cu hepatite care nu au încă acces la tratamentul subvenționat de stat ar trebui să fie informați cu privire la existența centrelor de cercetare în țară și de posibilitatea înscrierii gratuit în programe de cercetare, au afirmat dr. Lucian Negreanu, președintele Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din CNAS și dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase din cadrul Spitalului Victor Babeș, prezenți la eveniment. „Pentru unii, aceste terapii ar fi salvatoare”, a afirmat dr. Negreanu.

Perioada de așteptare pentru intrarea în tratament poate fi de peste doi ani în cazul pacienților din județe cum ar fi Iași, Galați sau Brăila care au liste de așteptare cu peste 500 de pacienți. Pe de altă parte, pe lista de așteptare din alte județe, de exemplu, Harghita, se află doar câteva zeci de persoane. „Numărul cirozelor hepatice va crește de patru ori în următorii ani. Pacienții vor fi persoane de 40-50 de ani care dacă ar fi fost depistați la timp nu ar fi ajuns în aceste stadii ale bolii. Hepatitele sunt periculoase pentru că nu dau simptome decât tardiv, iar medicii de familie, verigile de bază în diagnosticare nu sunt bine informați”, a explicat dr. Moțoc.

În prezent, la nivel național, pe listele de așteptare pentru hepatita C se află aproximativ 3.000 de pacienți, iar pe cele pentru hepatita B, circa 1800, potrivit CNAS.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.